Kommersant: Σκοτεινό το μέλλον όπως διαφάνηκε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Με τον τίτλο αυτό στο άρθρο της, η εφημερίδα Kommersant, παραθέτει τα δικά της συμπεράσματα από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, αναφερόμενη ειδικά σε αυτά που αφορούν τη Ρωσία.

Η ρωσική εφημερίδα θεωρεί ότι έγινε σαφές, το πώς η Δύση θα οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Μόσχα, επισημαίνοντας ότι για την Ρωσία οι ομιλητές αναφερόντουσαν συχνά και κυρίως ως απειλή για την ενότητα και την δημοκρατία στην Ευρώπη.

«Το φόρουμ στο Μόναχο έμοιαζε να καταλήγει στα συμπεράσματα του και μάλιστα για την πιο ανησυχητική πενταετία στην νεότερη ιστορία των σχέσεων τη Μόσχας με την συλλογική Δύση- γράφει η Kommersant- επισημαίνοντας ότι στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας κάθε πλευρά μιλούσε για την αντιπαράθεση κατά την δική της άποψη και υπό την δική της οπτική γωνία».

Από τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σκιαγραφήθηκε ένα τρίπτυχο, στο οποίο η Ρωσία απεικονίζεται σε τρεις υποστάσεις: ως ταραχοποιός της ηρεμίας, ως παραβάτης του διεθνούς δικαίου και ως απειλή της ευρωπαϊκής ενότητας και της δημοκρατίας, επισημαίνει η Kommersant.

Από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των δυτικών χωρών και συμμαχιών που έλαβαν τον λόγο, γράφει η εφημερίδα, διαμορφωνόταν η αντίληψη που υπήρχε για την στρατηγική δράσης με ρωσική κατεύθυνση.

Εάν την γενικεύσει κανείς, η στρατηγική αυτή συνίσταται στο ότι, πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να αντιμετωπίσει την απειλή εξ Ανατολών και να ασκεί ταυτόχρονα πιέσεις στην πηγή της απειλής αυτής, που είναι η Μόσχα.

Για το ζήτημα της συνεργασίας με την Μόσχα για παράδειγμα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μόνο στο πλαίσιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, γράφει η Kommersant, επισημαίνοντας ότι η ίδια η καγκελάριος απευθύνθηκε κατά ιδίαν στο παριστάμενο στην αίθουσα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίον υποσχέθηκε ότι ο αγωγός αυτός δεν θα αποτελέσει απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ήταν εξαιρετικά φιλειρηνική.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και «γενικά στον Ευρωατλαντικό» ως εξαιρετικά τεταμένη, είπε ότι σ’ αυτές τις συνθήκες είναι η κατάλληλη στιγμή «να στραφούμε στην ιδέα της οικοδόμησης του πανευρωπαϊκού σπιτιού, όσο περίεργο κι αν ακούγεται στην παρούσα κατάσταση».

«Θα θέλαμε ακόμη για λίγο να δούμε την απομόνωση, επειδή οι συνομιλίες ήσαν αδιάλειπτες», γράφει η Kommersant επικαλούμενη τον Λαβρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι όλες οι συνομιλίες ήσαν εποικοδομητικές:

«Ακόμη και από την πλευρά εκείνων των πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι σε άλλη χρονική περίοδο, όταν μιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο ή από κάποιο άλλο βήμα, μιλούν αρκετά σκληρά για την Ρωσία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι όλοι με όσους συναντήθηκε τον διαβεβαίωσαν ότι επιθυμούν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία.

Αλλά όπως επισημαίνει η Kommersant οι δηλώσεις του αυτές, δεν συνάδουν με τα όσα δήλωναν οι δυτικοί πολιτικοί για την Ρωσία μετά τις διμερείς και κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις που είχαν με τους Ρώσους συναδέλφους τους, δημόσια και ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ