Κομπάνι: Η κουρδική νίκη είναι τουρκική ήττα

“Το Κομπάνι είναι ελεύθερο. Ο Οτσαλάν θα ελευθερωθεί”! Αυτό τραγουδούν οι Κούρδοι σε Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, και Συρία, γιορτάζοντας την νίκη τους έναντι των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, ύστερα από 133 μέρες μαχών. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πάντως, ο μεγάλος νικητής της μάχης του Κομπάνι είναι ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν και το ΡΚΚ, ενώ ο μεγάλος ηττημένος είναι η Τουρκία.

Το ΡΚΚ και η συριακή συγγενής οργάνωση, το YPG, πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, κλέβοντας τη δόξα από τους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός Κούρδων του Ιράν ενώθηκε με τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ. Με τον τρόπο αυτό το Ιράν εξήγαγε το δικό του κουρδικό πρόβλημα πέραν των συνόρων του, όπως είχε πράξει και στην Συρία, ο Άσαντ.

Το ΡΚΚ, το οποίο έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή και θεωρείται το κουρδικό κίνημα με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Οι επιτυχίες του, κατά συνέπεια, δεν είναι μόνο στρατιωτικές, αλλά κυρίως διπλωματικές, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση από τους Αμερικανούς.

Την ίδια ώρα όμως οι Κούρδοι ευχαριστούν τους Αμερικανούς για τις “ιδιαίτερα χρήσιμες” αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, αλλά και για την από αέρος ρίψη εφοδίων. Έτσι το μέλος του ΝΑΤΟ, Τουρκία, η οποία πολεμά το ΡΚΚ από το 1984, έμεινε μόνη και καχύποπτη έναντι των Αμερικανών. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε επικρίνει, τότε, τις ΗΠΑ, για τη ρίψη εφοδίων στους Κούρδους.

Η δυσαρέσκεια, πάντως, μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, είναι αμοιβαία, καθώς οι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι με την τουρκική απόφαση να μη διαθέσει στις δυνάμεις της συμμαχίας το Ιντσιρλίκ, και να μη συμμετάσχει, γενικότερα, στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, επιτρέποντας, τελικά, τη διέλευση 150 Πεσμεργκά, μόνο, από το έδαφός της. Αν η Τουρκία είχε ενισχύσει τους Κούρδους δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως η Τουρκία υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, όπως καταγγέλλουν οι Κούρδοι.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης στην Συρία. “Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Το ίδιο όμως είχαν πει οι Τούρκοι και όταν δημιουργήθηκε το αυτόνομο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ. Τώρα όμως οι Κούρδοι του Ιράκ είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Τουρκίας. Θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Συρία;

“Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν τους Κούρδους του Ιράκ. Δεν πρόκειται να κάνουν το ίδιο όμως στην Συρία. Η τουρκική πολιτική έχει ενώσει τους Κούρδους, αν και οι ηγεσίες τους είναι ακόμα διχασμένες”, ανέφερε δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος συμπλήρωσε πως η Τουρκία μπορεί, εύκολα, να επέμβει στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αρχίσει να συνομιλεί με το ΡΚΚ, εδώ και δύο χρόνια και καμία πλευρά δεν αντέχει, αυτή την στιγμή, να ξαναρχίσει τον πόλεμο, καθώς οι μεν Κούρδοι πολεμούν τους τζιχαντιστές, ο δε Ερντογάν έχει βουλευτικές εκλογές, σε λίγο. “Λόγω του Κομπάνι η μοίρα του ΡΚΚ και των Κούρδων της Συρίας έχουν δεθεί. Και όσο περισσότερο αίμα χύνουν για τον κοινό τους σκοπό, τόσο ο δεσμός αυτός ισχυροποιείται. Οι Κούρδοι της Τουρκίας βλέπουν πλέον κάθε επίθεση κατά των αδερφών τους στην Συρία ως επίθεση εναντίον τους”, ανέφερε Τούρκος αναλυτής.

Παρόλα αυτά ο Ερντογάν εξακολουθεί να πιέζει τους Κούρδους της Συρίας, πολιτικά και οικονομικά, προσπαθώντας να τους εξαναγκάσει να ενταχθούν στον κατά του Άσαντ συνασπισμό που ο ίδιος έχει δημιουργήσει με οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Όμως αυτό υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους της Τουρκίας και δημιουργεί αστάθεια και βία.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ειδικά στην πόλη του Κιρζέ, όπου τρία παιδιά 12-14 ετών δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους, θέτει ένα μεγάλο δίλημμα ενώπιον του Αμπτουλάχ Οτσαλάν,ο οποίος είχε πει πως οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν θέτουν θέμα δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Το ίδιο δηλώνουν και οι Κούρδοι της Συρίας, για την ώρα, τουλάχιστον, καθώς θεωρούν τους τζιχαντιστές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή: On Alert
Απόδοση-Επιμέλεια: Al Monitor