Κονγκό: Τους αντάρτες Χούτου «δείχνουν» για την επίθεση στις δυνάμεις του ΟΗΕ όπου σκοτώθηκε ο Ιταλός πρέσβης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες Χούτου της οργάνωσης «Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας» (FDLR) ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση που σκότωσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Κινσάσα και δύο ακόμη ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Μια αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) έπεσε θύμα (την Δευτέρα) μιας επίθεσης ενόπλων από στοιχεία των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR)» στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι τέσσερα άτομα απήχθησαν στην επίθεση αυτή, ένα από τα οποία εντοπίστηκε.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα τον θάνατο του πρεσβευτή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, ο οποίος ταξίδευε με αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Γκόμα.

Ποιος ήταν ο Ιταλός πρέσβης

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 43 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Οκτώβριο 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Στο διπλωματικό κλάδο εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου. Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πρν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.

Στο εξωτερικό διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010), στη συνέχεια γενικός πρόξενος στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε επίσης σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Νιγηρία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία