Κορέα: Εμφανίζονται οι πρώτοι τριγμοί μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ

Το κυβερνητικό μέσο ενημέρωσης της Βορείου Κορέας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη ότι είναι «εξαιρετικά αγενής», εγείροντας ξανά ζητήμα ανρθωπίνων δικαιωμάτων και για το πως μεταχειρίζεται η Πιονγιάνγκ τους πολίτες της.

Σε δήλωση της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Nauert, ανέφερε ότι οποιοσδήποτε βρεθεί να έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα θα βρεθούν προ των ευθυνών τους. Η εφημερίδα Rodong Sinmun χαρακτήρισε την δήλωση αυτή ως «απαράδεκτη» και προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να είναι πιο προσεκτική.

Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα ανοικτής κριτικής των Η.Π.Α. από τη Β. Κορέα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν προγραμματίσει την πρώτη διάσκεψη κορυφής των ηγετών τους τον επόμενο μήνα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της 27ης Απριλίου μεταξύ των Κορεατών για την αποπυρηνικοποίηση, όταν θα συναντήσει τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου.

Υπήρξαν θετικές ενδείξεις την περασμένη εβδομάδα όταν η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τα, για χρόνια, εικαζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της Πιονγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βασανιστηρίων και των βίαιων στρατοπέδων φυλάκισης.

Ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρειο Κορέα, Tomas Ojea Quintana, χαιρέτισε την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αλλάξει το καθεστώς που επικρατεί στην Πιονγιάνγκ.

«Καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, μια αναλυτική αξιολόγηση του συνολικού σωφρονιστικού συστήματος στη Βόρεια Κορέα θα καταστεί αναπόφευκτη», ανέφερε σε δήλωσή του.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα, όταν οι Κορέες πραγματοποίησαν πρόσφατα την πρώτη σύνοδο κορυφής τους εδώ και μια δεκαετία.

Αλλά οι δύο γείτονες προκειται να συνεχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο αυτή την Τετάρτη, 16 Μαΐου, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενότητας της Σεούλ.

Οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν την Τετάρτη στο διακοινοτικό συνοριακό χωριό Panmunjom για πρώτη φορά ύστερα από τις 27 Απριλίου.

«Μέσα από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των Κορεατών, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τα θεμέλια της αειφόρου ανάπτυξης και της διαρκούς ειρήνης, διεξάγοντας εις βάθος συζητήσεις και εφαρμόζοντας πιστά τη Διακήρυξη Panmunjom (27 Απριλίου)», ανέφερε το υπουργείο της Νοτίου Κορέας σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πηγή Anadolu Agency.