Κορέα: Γιατί η σύνοδος Τραμπ-Κιμ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική

Η σύνοδος Kim-Trump στη Σιγκαπούρη μείωσε τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο. Είναι εποικοδομητική για την ειρήνη στο εγγύς μέλλον και προσφέρει ηρεμία στις χρηματιστηριακές αγορές. Ταυτόχρονα, είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον Kim Jong-un. Αναμφίβολα θα ενισχύσει τη διεθνή του θέση καθώς και τη θέση του στο εσωτερικό πεδίο. Η Βόρεια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος νικητής, χάρη στους σωστούς υπολογισμούς του Kim. Το άμεσο κέρδος είναι η πιθανή χαλάρωση οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας.

Εκτός από αυτά τα δύο σημεία, πρέπει να αποφύγουμε την πίστη στο ένστικτο του Trump ότι η Βόρεια Κορέα είναι σοβαρή στην αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο.

Με κάποιο τρόπο, ο Trump έχει ξεχάσει ότι, στην πολιτική, τα συμφέροντα είναι πιο αποφασιστικής σημασίας από τις προσωπικές σχέσεις. Αλλά αυτό είναι κατανοητό, καθώς είναι περισσότερο ένας showman από έναν πολιτικό.

Η κοινή δήλωση απλώς επαναβεβαιώνει την ίδια δέσμευση για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την οποία η Βόρεια Κορέα έχει κάνει επανειλημμένα από το 1992.

Όπως παρατήρησε ο αρθρογράφος της Νέας Υόρκης Νίκολας Κρίστοφ, δεν υπήρχε «καμία αναφορά για πάγωμα των προγραμμάτων πλουτωνίου και ουρανίου στη Βόρεια Κορέα, τίποτα για την καταστροφή των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, τίποτα δεν επέτρεπε στους επιθεωρητές να επιστρέψουν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος, τίποτα για ένα χρονοδιάγραμμα, τίποτα για επαλήθευση, ούτε καν σαφή δέσμευση να σταματήσει μόνιμα η δοκιμή πυρηνικών όπλων ή πυραύλων μεγάλης απόστασης «.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετά ενοχλητικό, ο Trump ανακοίνωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι θέλει να αφαιρέσει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Νότια Κορέα, μια σημαντική στρατηγική κίνηση την οποία το Πεντάγωνο είχε απορρίψει οριστικά για χρόνια, παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις της Πιονγιάνγκ. Η φαινομενικά απροσδόκητη ανακοίνωση του Trump περιπλέκει τους αμερικανούς συμμάχους, ιδίως τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, και συγχέει το δικό του στρατιωτικό ίδρυμα.
Γιατί είναι τόσο ανησυχητική η ανακοίνωση; Εξετάστε το ακόλουθο σενάριο. Ο ανώτατος ηγέτης Kim, γνωρίζοντας ότι η τρέχουσα θητεία του Trump θα λήξει σε 2½ χρόνια, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης, υποχρεώνοντας τον Trump να ανταποκριθεί αποσύροντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, ο διάδοχος του Trump θα μπορούσε να εγκλωβιστεί μέσα από την αόριστη συμφωνία του με τον Kim.

Η υποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα έθετε την Ιαπωνία σε συναγερμό. Οι πολιτικές πραγματικότητες είναι πιο σημαντικές από τις υποσχέσεις και τις συνθήκες. Εάν η Ιαπωνία απειληθεί, τι θα έπρεπε να κάνει το Τόκιο; Το υπεύθυνο θα ήταν να βασιστεί κανείς στον εαυτό του, να οικοδομήσει τον στρατό του και να δημιουργήσει μια εγχώρια πυρηνική ομπρέλα.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος στη νέα κατάσταση θα ήταν η Νότια Κορέα. Μια πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα θα επιβάλλει εύκολα απαιτήσεις σε μια Νότια Κορέα χωρίς αμερικανική στρατιωτική προστασία. Τα αιτήματα θα μπορούσαν να κυμαίνονται από την επανένωση στους όρους της Πιονγιάνγκ έως γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια από τη Σεούλ.

Μια αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα θα εξασθενήσει τη Νότια Κορέα στο βαθμό που ίσως χρειαστεί να υποκύψει στους όρους που υπαγορεύει η Βόρεια Κορέα για την επανένωση. Μια επανενωμένη Κορέα μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένα δεύτερο επανενωμένο Βιετνάμ, αλλά με πυρηνικές κεφαλές. Λαμβάνοντας είτε μια σύντομη ή μακρά άποψη της ιστορίας, δεν υπάρχει πολύς λόγος να πιστεύουμε ότι μια τέτοια Κορέα θα αποδειχθεί φιλικός γείτονας στην Κίνα.

Ως εκ τούτου, ένας άλλος μεγάλος ηττημένος θα είναι η Κίνα, ο δήθεν καλός φίλος της Βόρειας Κορέας. Εάν ο Kim Il-sung, ο παππούς του Kim Jong-un, μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί απρόβλεπτος για το Πεκίνο, ο σημερινός ανώτατος ηγέτης έχει επιδείξει χαρακτηριστικά ενός Frankenstein του 21ου αιώνα. Ο τρόπος λειτουργίας του συχνά αποδείχθηκε ότι είναι πέρα από την κατανόηση του κινέζου προέδρου Xi Jinping, ενός έμπειρου πολιτικού παίκτη παγκόσμιας κλάσης.

Η πρόσφατη διάσκεψη κορυφής στη Σιγκαπούρη δεν παρήγαγε ουσιαστικές προϋποθέσεις για να εμπνεύσει την πραγματική εμπιστοσύνη ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα ακολουθήσει το προγραμματισμένο πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης του. Η αποτυχία της Βόρειας Κορέας να αποσυναρμολογήσει τα πυρηνικά της όπλα θα αποτελούσε μια επίμονη πυρηνική απειλή στην πόρτα της Κίνας. Ωστόσο, αυτό είναι αντίθετο με την άποψη που εξέφρασε ο συνταξιούχος Ναύαρχος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης, σε άρθρο του Bloomberg: «Για το Πεκίνο, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν ένα συμφωνημένο πλαίσιο που θα απομακρύνει κάθε πραγματική αποχώρηση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας στο μακρινό μέλλον. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του καθεστώτος Κιμ και τη συνέχιση μιας διχασμένης χερσονήσου».

Προστίθεται η πιθανότητα εμφάνισης της Ιαπωνίας ως πυρηνικής δύναμης μετά την αποχώρηση στρατού των ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα. Η Ιαπωνία, με την αξιόλογη τεχνολογική της βάση, μπορεί να ανοικοδομήσει τους στρατούς της πέρα ​​από τις διακηρυγμένες ανάγκες της αυτοάμυνας και να παράγει πιο θανατηφόρες κεφαλές και ισχυρά συστήματα παράδοσης από τη Βόρεια Κορέα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Το Πεκίνο έχει δίκιο να ανησυχεί για τα ηγεμονικά σχέδια του θείου Σαμ, ειδικά ενόψει της ιστορίας του τελευταίου κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνολική στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα ήταν πάντοτε προς το συμφέρον της Κίνας.

Το γεγονός είναι ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ έχει παραγάγει δύο καλοπροαίρετα υποπροϊόντα για την Κίνα. Ο πρώτος είναι ότι η Ιαπωνία έχει κολλήσει πολύ κοντά στο άρθρο 9 του συντάγματός της και παραμένει μη πυρηνική. Ο δεύτερος είναι ότι οι με αμερικανική υποστήριξη προσπάθειες από τον Chiang Kai-shek για την κατασκευή πυρηνικών βομβών στην Ταϊβάν.

Οι Κινέζοι έχουν ένα σοφό ρητό, «ju an we wei», που σημαίνει να είσαι φρουρός ενάντια σε πιθανούς κινδύνους σε καιρούς ειρήνης. Μια σειρά σφαλμάτων μετά την σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης θα μπορούσε να οδηγήσει στη βορειοανατολική Ασία να εκφυλιστεί σε πυριτιδαποθήκη. Αυτό ασφαλώς δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας και της υπόλοιπης Ασίας ή, για αυτό το λόγο, προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης.

Πηγή: South China Morning Post