Κορέα: Η Σεούλ ζητά να αποσυρθεί το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας

Η Σεούλ πρότεινε στην Πιονγιάνγκ να μεταφέρει το βόρειο κορεατικό πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας μακριά από τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών προκειμένου να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ τους, σύμφωνα με πληροφορίες νοτιοκορεάτικης εφημερίδας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές ότι την Πέμπτη τα δύο κράτη διεξήγαγαν συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων στο πλαίσιο των συμφωνιών που επετεύχθησαν στις 27 Απριλίου μεταξύ των ηγετών των δύο Κορεατών.

Σύμφωνα με την έδρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η νοτιοκορεατική πλευρά προέβη σε ορισμένες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης του βορειοκορεατικού πυροβολικού στις θέσεις που βρίσκονται μέχρι 40 χιλιόμετρα (περίπου 25 μίλια) από τη γραμμή που διαιρεί τα δύο κορεάτικα κράτη.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο βελτιώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη τους συνεδρίαση στις 27 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πλευρές υπέγραψαν τη Δήλωση για Ειρήνη, Ευημερία και Ενοποίηση στην Κορεατική Χερσόνησο. Το έγγραφο δέσμευσε τις δύο χώρες σε μια χερσόνησο χωρίς πυρηνικά όπλα και συνομιλίες για να τεθεί επίσημα τέλος στον πόλεμο της Κορέας.

Πηγή: Financial Express