Κορονοϊός: ‘’Ανοίγουν’’ και άλλες αμερικανικές πολιτείες παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών υγείας

Μπορεί ο κορονοϊός να θερίζει στις ΗΠΑ όμως πολιτείες από τη Μινεσότα στο Μισισίπι ετοιμάζονται αυτήν την εβδομάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων πολιτειών της χώρας.

Οι πολιτείες αυτές προχώρησαν σε χαλάρωση των περιορισμών για τον νέο κορονοϊό επιχειρώντας την ανάκαμψη των πληγεισών οικονομιών τους, αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διατυπώνουν διστακτικότητα ενώπιον των προειδοποιήσεων για την υγεία.

Το Κολοράντο, η Μοντάνα, το Τενεσί ετοιμάζονται επίσης να δώσουν το πράσινο φως για τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων που θεωρούνται μη απαραίτητες, έπειτα από κλείσιμο εβδομάδων, ακόμα κι αν οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής επιπλέον διαγνωστικών τεστ για την εγγύηση της ασφάλειας.

Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα είχαν προηγουμένως επανεκκινήσει τις οικονομίες τους έπειτα από εβδομάδες υποχρεωτικού lockdown, που είχαν οδηγήσει εκτός εργασίας εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται φθάνοντας τα 970.000, με τους θανάτους στις ΗΠΑ από τον νέο κορονοϊό να ξεπερνούν τους 54.800.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας προειδοποιούν ότι η αύξηση της ανθρώπινης διαδραστικότητας και της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter χθες το βράδυ ότι θα ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη για την «υπεύθυνη επανεκκίνηση» της πολιτείας αργότερα σήμερα.

Και αν και τα άνευ προηγουμένως μέτρα καραντίνας έθεσαν σε κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις, υπάρχουν ιδιοκτήτες που βλέπουν με αβεβαιότητα την επιστροφή στην εργασία χωρίς μέτρα προστασίας.

«Θα έμενα στο σπίτι»

«Θα έμενα στο σπίτι εάν η κυβέρνηση το ενθάρρυνε αυτό, όμως δεν το κάνει. Λέει: “Το καλύτερο πράγμα είναι να επιστρέψετε στη δουλειά, ακόμα κι αν είναι επικίνδυνο”», είπε στο Ρόιτερς η 39χρονη Ρόγιαλ Ρόουζ, ιδιοκτήτρια στούντιο τατουάζ στο Γκρίλι, στο Κολοράντο.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Τζάρεντ Πόλις έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει από σήμερα η άρση των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα τατουάζ ενδέχεται να ανοίξουν την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και κινηματογράφοι.

Σήμερα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώνεται στα πρωτόκολλα προκειμένου να κρατήσει ανοικτά τα εργοστάσια στις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα δίνει μάχη με τον νέο κορονοϊό, περιλαμβάνοντας μέτρα όπως το σκανάρισμα των εργαζομένων.

«Θα ξαναδιαμορφώσετε τα εργοστάσια» είπε ο Ναβάρο στο Fox News.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πράγματα όπως σκάνερ θερμοκρασίας για να ελέγχετε τον πυρετό όσων έρχονται».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ