Κορυφαίος Στρατηγός: 250.000 μετανάστες θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη

Ο Στρατηγός Πάολο Σέρα, στρατιωτικός σύμβουλος του ειδικού απεσταλμένου των Η.Ε στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να δράσει για να αποτρέψει περίπου 250.000 ανθρώπους που πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Λιβύη μέχρι το τέλος του χρόνου.

“Περίπου 154.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Λιβύη πέρυσι” δήλωσε κατα την διάρκεια συνέλευσης Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. “Από αυτούς οι 120.000 πέρασαν στην Ιταλία σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης. Φέτος τον Ιανουάριο οι αριθμοί των προσφύγων διπλασιάστηκαν από 3000 στους 5.200, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τους 250.000 μέχρι το τέλος του χρόνου αν δεν γίνει κάτι”, πρόσθεσε.

Ο Σέρα επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο αυτή τη στιγμή στη Λιβύη διευκρινίζοντας ωστόσο προηγούμενη του δήλωση, οτι δεν εννοούσε ότι ένα εκατομμύριο άτομα πρόκειται να αναχωρήσουν για την Ιταλία. «Αυτο που ήθελα να πώ», τόνισε «ειναι οτι πριν την επανάσταση η Λιβύη είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει έως και ένα εκατομμύριο νέους μετανάστες από το Τσαντ, τη Νιγηρία, το Σουδάν κτλ, χώρες οι οποίες κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα. Σήμερα οι συνθήκες ασφαλείας στη Λιβύη αποτρέπουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός τέτοιου εργατικού δυναμικού”.

Τέλος, ο Στρατηγός Σέρα δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μεταξύ των αιτούντων άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη να υπάρχουν και πυρήνες τρομοκρατών .
 
Πηγή: ANSA
Μετάφραση: Αγγελική Μαξούρη