Κόσοβο: Η Βουλή άναψε πράσινο φως στην δημιουργία Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων

 Το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τη δημιουργία στρατού, εξελίσσοντας ουσιαστικά τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε μια τακτική στρατιωτική δύναμη.

Το Κοινοβούλιο του Κοσόβου υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει έναν τακτικό στρατό της τάξης των 5,000 ανδρών και των 3,000 εφέδρων, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Σερβίας και την κριτική από αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Σερβίας είχε προειδοποιήσει ότι η δημιουργία στρατιωτικής δύναμης από το Κόσοβο, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και την στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά του Βελιγραδίου.

Τις επόμενες τρεις ημέρες, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Βούσιτς, θα επιθεωρεί τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου του.

Οι ΗΠΑ έχουν χαιρετήσει την απόφαση του Κοσόβου, ενώ οι σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας βλέπουν με προβληματισμό αυτή την απόφαση της Πρίστινας.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, δήλωσε πως η τρέχουσα χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη για την δημιουργία Εθνικού Στρατού, και εξέφρασε την απογοήτευση του για την κίνηση της Πρίστινας που αγνόησε τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ.

Τρία νομοσχέδια τέθηκαν σε ψηφοφορία, τα οποία ορίζουν τη δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου. 106 βουλευτές υποστήριξαν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υπουργείου άμυνας, ενώ 105 ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου που μετατρέπει τις δυνάμεις ασφαλείας σε συμβατικό στρατό. Ο ίδιος αριθμός βουλευτών υποστήριξε το τρίτο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τα θέματα υπηρεσίας στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Με πληροφορίες από TASS, ΜΙΑ και Gazetaexpress