Κόσοβο: Όχι στην ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία

Κάθετα αντίθετος στην ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των δύο βαλκανικών χωρών για την επίλυση της εδαφικής διαμάχης.

Την προοπτική ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία απέρριψε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας επίλυσης της μακράς διαμάχης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου αρνείται οποιαδήποτε ανταλλαγή εδαφών με τη γειτονική Σερβία.

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες μία σειρά διαβουλεύσεων, προκειμένου να δοθεί μια μόνιμη λύση στις εδαφικές διεκδικήσεις της περιοχής.

Μάλιστα, διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, μιλώντας στο Sputnik, εκτίμησε πως στόχο όλων των πλευρών αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας έως την άνοιξη του 2019, δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας είναι προγραμματισμένος για τις 7 Σεπτεμβρίου. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σχολιάζοντας την πορεία των διεργασιών, έκανε λόγο για μία «δύσκολη, αλλά πιθανή» συμφωνία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρότεινε την παραχώρηση των νότιων περιοχών της Σερβίας στο Κόσοβο, με αντάλλαγμα τις επαρχίες της τελευταίας, όπου ζουν σερβικής προέλευσης πληθυσμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτητοποίησή του από τη Σερβία το 2008, με τη διαδικασία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων να χρονολογείται από το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας εισόδου του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Sputnik