Κούρδοι Πεσμεργκά κατέλαβαν πετρελαιοπηγές στο B. Ιράκ

Οι δυνάμεις των κούρδων πεσμεργκά πήραν σήμερα τον έλεγχο δύο πετρελαιοφόρων περιοχών κοντά στο Κιρκούκ, διώχνοντας τους άραβες εργάτες και αντικαθιστώντας τους με κουρδικό προσωπικό έγινε γνωστό από το υπουργείο Πετρελαίου στη Βαγδάτη και από πηγές στη Northern Oil Company.

Όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη πηγή στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, «η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν υποχρεώθηκε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει την υποδομή του Ιράκ αφού πληροφορήθηκε για απόπειρες από αξιωματούχους του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου να την σαμποτάρουν», ζητώντας να μην κατονομασθεί.
«Από τώρα και στο εξής θα είναι υπό τον έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και περιμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι επιχειρήσεις», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως οι δυνάμεις της Δύναμης Προστασίας του Πετρελαίου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν κινήθηκαν σήμερα στην περιοχή.

Η πηγή δήλωσε πως το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου σχεδίαζε να σαμποτάρει ένα νέο αγωγό που είναι υπό κατασκευή για να συνδέσει τις τρεις κύριες πετρελαιοφόρες περιοχές του Κιρκούκ, τις δύο από τις οποίες εκμεταλλευόταν ως τώρα η ελεγχόμενη από την κεντρική κυβέρνηση North Oil Company.

Το εθνικό υπουργείο Πετρελαίου στη Βαγδάτη καταδίκασε την κατάληψη των πετρελαιοφόρων περιοχών στο Κιρκούκ και κάλεσε τους Κούρδους να αποσυρθούν αμέσως για να αποφύγουν «τρομερές συνέπειες».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε σήμερα ότι η κουρδική πολιτική παράταξη τερματίζει κάθε συμμετοχή στην ιρακινή κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με τις οποίες οι Κούρδοι παρέχουν άσυλο στους σουνίτες τζιχαντιστές στην πρωτεύουσά τους Αρμπίλ.

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν τις συμμετοχές τους σε κυβερνητικές συνεδριάσεις. Ωστόσο ο Ζεμπάρι διευκρίνισε στο Ρόιτερς ότι οι κούρδοι υπουργοί σταματούν από σήμερα και τη διαχείριση των υποθέσεων στα υπουργεία Εξωτερικών, Μετανάστευσης, Υγείας και στην αντιπροεδρία της ιρακινής κυβέρνησης.

Οι σχέσεις του Μάλικι με τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί είχαν επιδεινωθεί εν μέσω της επίθεσης του ΙΚ που απειλεί να διχοτομήσει τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαρζανί ζήτησε από το κοινοβούλιο του αυτόνομου Κουρδιστάν να εξετάσει το ενδεχόμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Από την πλευρά του, ο Μάλικι κατηγορεί τους Κούρδους ότι εκμεταλλεύονται την κρίση για να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε ένα κίνημα που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες για να κερδίσει έδαφος», είπε ο Μάλικι αναφερόμενος στο δημοψήφισμα των Κούρδων.

Οι επιχειρήσεις των σουνιτών του ΙΚ επέτρεψαν στους Κούρδους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους διαφιλονικούμενες περιοχές που απειλούνταν από τους αντάρτες, όπως η πόλη Κιρκούκ. Ο Μπαρζανί έχει δηλώσει ότι οι πεσμεργκά (οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τις ζώνες που κατέκτησαν εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές.

Ο Μάλικι διαβεβαίωσε πάντως ότι οι αντάρτες «θα ηττηθούν όπως και οι οικοδεσπότες τους» επειδή δεν μπόρεσαν να παράσχουν «ένα παράδειγμα δημοκρατικής συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Κούρδοι στο Ιράκ

«Όχι» Αλ Σίσι στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ

Πώς η συμφωνία Σάικς Πικό πυροδοτεί τη βία στο Ιράκ

Η διάσπαση του Ιράκ

Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο Ιράκ

Αμερική & Ιράν Μπορούν να Σώσουν το Ιράκ