Κουλέμπα: «Η Ουκρανία θέλει να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να έχει μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2023, κατά προτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό μεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο Associated Press ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής μόνο εάν η χώρα αντιμετωπίσει πρώτα ένα δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Ζελένσκι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κάνει ένα ειδικό σχέδιο για να ετοιμάσει τους Patriot, ώστε να είναι έτοιμοι για λειτουργία σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ο Κουλέμπα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε χάρη σε μια συγκεκριμένη χώρα», είπε ο ΥΠΕΞ σχετικά με τη σύνοδο ειρήνης που προτείνει η Ουκρανία. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την εφαρμογή της ουκρανικής ειρήνης το 2023.

Πηγή: Associated Press / Φωτογραφία αρχείου Reuters