Κρέμασαν τον Ιορδανό πιλότο οι τζιχαντιστές;

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί επιχείρησαν, τουλάχιστον, δύο φορές, να απελευθερώσουν τον Ιορδανό πιλότο Μουάτ αλ Καζαεσμπέχ, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο οι τζιχαντιστές στην Συρία.

Ο πιλότος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, κρατείτo στη Ράκα της Συρίας. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν δύο φορές να διεισδύσουν στο ελεγχόμενο από τους τζιχαντιστές έδαφος, χωρίς όμως επιτυχία, παρά την αεροπορική υποστήριξη που παρασχέθηκε.


Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δύο ελικόπτερα, αλλά οι τζιχαντιστές τα υποδέχτηκαν με σφοδρό πυρ, υποχρεώνοντάς τα να αποσυρθούν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, για την ώρα, δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε έχει διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες από τα πυρά των τζιχαντιστών.
Οι τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν τον Ιορδανό πιλότο όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε από μηχανική βλάβη, ή, κατά του τζιχαντιστές, επλήγη από αντιαεροπορικό πύραυλο θερμικής καθοδήγησης.

Οι τζιχαντιστές δημοσιοποίησαν τους όρους τους για την απελευθέρωση του πιλότου και μέχρι στιγμής αρνουνται οτι τον σκότωσαν. Πριν μια βδομάδα οι τζιχαντιστές δημοσιοποιησαν συνέντευξη του πιλότου στο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους. Διαβάστε εδω το άρθρο «Οι τζιχαντιστές δημοσιεύουν συνέντευξη του Ιορδανού πιλότου»

Ωστόσο αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι ο πιλότος εκτελέστηκε μερικές ώρες μετά την σύλληψή του, διά απαγχονισμού.
Την πληροφορία επιβεβαιώνουν οι τζιχαντιστές, αλλά ακόμα δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία αυτή. Ο Καζαεσμπέχ είχε αποφοιτήσει από την Ιορδανική Αεροπορική Ακαδημία το 2009, όταν και εντάχθηκε στην Ιορδανική αεροπορία.

Πηγή: Jerusalem Post, Stratfor
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert