Κρεμλίνο: «ΗΠΑ και Βρετανία βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream»

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις που διέρρηξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική Θάλασσα οργανώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία.

«Εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , απαντώντας σε ερώτηση για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στους αγωγούς, χωρίς να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις δύο αυτές χώρες ότι διέταξαν το ουκρανικό πλήγμα εναντίον του αρχηγείου του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία την περασμένη Παρασκευή.

Η Ρωσία συχνά κατηγορεί τις δυτικές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στις ενέργειες της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι πρώτες υποψίες ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση προκαλώντας διάφορες υποθέσεις για τους δράστες αυτής της περίπλοκης από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και διπλωματικά ευαίσθητης επιχείρησης.

Μήνες μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, η ευθύνη για την υποθαλάσσια επίθεση παραμένει ένα μυστήριο παρά τη διεξαγωγή ερευνών στις χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters