Κριμαία: Η στιγμή που ουκρανικός πύραυλος SCALP χτυπά τη ρωσική κορβέτα Askold [vid]

Η Ουκρανία φαίνεται να έπληξε με επιτυχία το ναυπηγείο του Κερτς, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, προκαλώντας ζημιές στη νέα ρωσική κορβέτα Askold κλάσης Karakurt, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές ανοιχτών πηγών πληροφόρησης, κάτι για το οποίο έχουμε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Κίεβο εξαπέλυσε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, επίθεση με 15 πυραύλους cruise εναντίον του ναυπηγείου στο Κερτς. Δεκατρείς πύραυλοι κατερρίφθησαν από συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά ένας πύραυλος κατάφερε να προκαλέσει ζημιά στο ρωσικό ναυτικό.

Το πλοίο που επλήγη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ρωσική κορβέτα κλάσης Karakurt, «Askold». Χθες το βράδυ, άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο με την στιγμή που ο ουκρανικός πύραυλος «χτυπά» το ρωσικό πλοίο.

Επίσης, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας (StratCom),  δημοσίευσε στο Telegram μια φωτογραφία με τις ζημιές του ρωσικού πλοίου στο ναυπηγείο στην κατεχόμενη Κριμαία.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μίκολα Όλεστσουκ, η επίθεση στο ναυπηγείο της Κριμαίας έγινε από τακτικά αεροσκάφη με πυραύλους SCALP EG, τους οποίους παρέλαβε το Κίεβο από την Γαλλία. Ανέφερε ότι στο ναυπηγείο βρισκόταν ένα από τα πιο προηγμένα πλοία του ρωσικού στόλου, εξοπλισμένο με πυραύλους τύπου Kalibr. «Ελπίζω πως άλλο ένα πλοίο ακολούθησε το Moskva», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, αναφερόμενος στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού την 14η Απριλίου 2022.

H ρωσική κορβέτα Askold καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αναμενόταν να τεθεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό στόλο στο τέλος του 2023. Οι κορβέτες κλάσης Karakurt έχουν εκτόπισμα 800 τόνους, ικανότητα να αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 30 κόμβων, με αυτονονία 15 ημερών και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr-NK, Oniks και αναβαθμισμένα πυροβόλα τύπου AK-176MA 76,2 χιλιοστών.

Φωτογραφία Telegram – Ρωσικός Στρατός