Κριμαία: «Θωρακίζει» την γέφυρα Κερτς η Ρωσία υπό τον φόβο των ουκρανικών USV

Η Κριμαία αποτελεί διακαή στόχο των Ουκρανών ήδη από το 2014, που την ενσωμάτωσε στη Ρωσική Ομοσπονδία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτός ο στόχος επαναδιατυπώθηκε με μεγαλύτερη έμφαση από έναρξη της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δημόσια δηλώσει πως το οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν περιλαμβάνει την Κριμαία και την απελευθέρωσή της από τη Ρωσία.

Επιπλέον ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως σύντομα οι ουκρανικές δυνάμεις θα πατήσουν το πόδι τους στην Κριμαία.

Κομβική τοποθεσία στην Κριμαία αποτελεί η γέφυρα Κερτς, το «καμάρι του Πούτιν», που συνδέει την χερσόνησο με την υπόλοιπη Ρωσία, καθώς χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γέφυρα Κερτς έχει αποτελέσει πολλές φορές στόχο των Ουκρανών, με την τελευταία επίθεση – στις 17 Ιουλίου 2023 – να πραγματοποιείται με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV).

Υπό τον φόβο νέων παρόμοιων επιθέσεων, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση «προστατευτικών πλεγμάτων» γύρω από την γέφυρα Κερτς, δημισεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα προστατευτικά πλέγματα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από επιφανειακά και υποβρύχια drones.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 το CNN σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ παρουσίασε το νέο απόκτημα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων – το Magura V5 – το οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιεί για να βάλει εναντίον στόχων στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα.