Κρίσεις ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας με φόντο τις αγορές των F-35

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας.

Οι κρίσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση και εγκρίθηκαν από την Βασίλισσα Ελισάβετ φέρνουν αλλαγές σε τέσσερις θέσεις μεταξύ των οποίων και αυτές των Αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού και τις Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αντιναύαρχος Tony Radakin διορίσθηκε στην θέσει του Αρχηγού του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, ο ανιπτέραρχος Michael Wigston θα είναι ο επόμεμος επικεφαλής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αντιστράτηγος Πάτρικ Σάντερς θα γίνει διοικητής του Στρατηγείου Διακλαδικών Δυνάμεων και ο Αντιναύαρχος Τίμοθι Φράσερ προήχθη στον ρόλο του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Άμυνας.

Οι τέσσερις αυτές θέσεις είναι οι πλέον σημαντικές στην διάρθρωση των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τον Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, στρατηγό Sir Nick Carter.

Οι διορισμοί εγκρίθηκαν από τη βασίλισσα και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Gavin Williamson.

«Ο διορισμός μιας νέας γενιάς διοικητών θα εξασφαλίσει ότι η Βρετανία παραμένει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του αύριο και εξακολουθεί να είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ.

Ο στρατηγός Mark Carlton-Smith παραμένει ο επικεφαλής του στρατού, έχοντας μόλις πρόσφατα αναλάβει τα καθήκοντα του.

Οι τέσσερις νέοι διορισμοί θα αναλάβουν τις θέσεις τους τον επόμενο χρόνο.

Οι επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Βασιλικού Ναυτικού ενδέχεται να συγκρουστούν τον επόμενο καιρό, αναφορικά με τις μελλοντικές παραγγελίες του stealth μαχητικού αεροσκάφους F35.

Η Πολεμική Αεροπορία αντιτίθεται στην αγορά της υποέκδοσης F-35 B και προτιμά την υποέκδοση F-35 A, η οποία όμως δεν θα μπορεί να απονηώνεται από τα βρετανικά αεροπλανοφόρα.

Όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετο το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο υποστηρίζει ότι μια τέτοια αγορά δεν θα προσδίδει κανένα επιχειρησιακό πλεονέκτημα στις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας.

Πηγή Skynews