Κρίση στο Ιράκ: Τι είναι το χαλιφάτο;

 
Πηγή: The Independent
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert
Χθες η οργάνωση ΙΚΙΛ διακήρυξε κατεχόμενα εδάφη του ως ένα νέο κράτος, αφαιρώντας απο την ονομασία τους τις λέξεις Ιράκ και Λεβάντε και ανακοινωνοντας την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου.

Η σημασία που μπορεί να έχουν οι λέξεις «ισλαμικό χαλιφάτο» πολυ πιθανό να μην εχει καμία σημασία για εμάς στην δύση καθώς με μοναδική εξαιρεση την Ισλαμιστική αίρεση Αχμαντίγια, εχει να υπάρξει χαλιφάτο απο την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ανακήρυξη ενός «χαλιφάτου» είναι μια κίνηση που έχει τεράστια ιδεολογική και θεολογική σημασία. Αυτο που νοείται ειναι οτι «η κυβέρνηση ειναι υπο την κυριαρχία του χαλίφη», αυτό σημαίνει οτι το ΙΚΙΛ, τώρα απλά το «Ισλαμικό Κράτος», εχει ορίσει ως πνευματικό ηγέτη ολόκληρου του Ισλάμ τον Abu Bakr al-Baghdadi.

(Στην φωτογραφία ο τελευταίος χαλίφης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο χαλίφης Αμπντούλμεσίντ II. Το χαλιφάτο καταργήθηκε το 1924. Φωτο – US Library of Congress)

Η λέξη «χαλίφης» προέρχεται από την αραβική khalifa, που σημαίνει «διάδοχος». Η χρήση του σημαίνει ότι το ΙΚ υποστηρίζει οτι ο Baghdadi ειναι ο μόνος νόμιμος διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ.
Ιστορικά, τα χαλιφάτα εμπλέκονταν στην διακυβέρνηση σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, δηλαδή με την ηγεσία να εκλέγεται σύμφωνα με την πρακτική των Σουνίτων και στην συνέχεια η επιλογή να γίνεται απο μια ομάδα Ιμάμηδων σύμφωνα με την Σιιτική παράδοση.

Οι νόμοι σ’ένα χαλιφάτο παραδοσιακά ορίζονται σύμφωνα με τα Ισλαμικά ήθη. Στο παρελθόν ο ρόλος του χαλίφη ήταν σε μεγάλο βαθμός συμβολικός, αφήνοντας την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης στις αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων.

Το τελευταίο ευρέως αναγνωρισμένο χαλιφάτο ήταν υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία χρησιμοποίησε τη συμβολική δύναμη του χαλίφη της για να κυριαρχήσει τον αραβικό κόσμο. Το χαλιφάτο υπό την έννοια αυτή έληξε με την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αν και η  μουσουλμανική Κοινότητα Ahmadiyya έχει ορίσει αρχηγό της τον «χαλίφη» από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι ισχυρισμοί του ΙΚ οτι έχουν αποκαταστήσει το χαλιφάτο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για άλλους ισλαμιστές και τις ομάδες της περιοχής που ειναι συνδεδεμένες με την Αλ Κάιντα, όπως εξηγεί ο Τσάρλι Κούπερ (Charlie Cooper), ένας ερευνητής για το think-tank Quilliam.

Ο Κούπερ δήλωσε στην εφημερίδα  Independent οτι: «Το γεγονός ότι το ΙΚΙΛ έχει πάρει αυτο το βήμα έχει τεράστιες ιδεολογικές και θεολογικές επιπτώσεις και είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Αλ Κάιντα, μάλιστα οι εκπροσωποι της μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν εκ νέου τη νομιμότητά τους.
Θα υπάρξουν πολλές επικρίσεις από τους ανθρώπους που λένε οτι η ανακοίνωση για την αποκαταστάση του χαλιφάτου ειναι πρόωρη αλλά η ΙΚΙΛ έχει εξελιχθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και υπάρχει πλέον μια λατρεία προς τον Baghdadi στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο Κούπερ.

«Είναι πολύ δημοφιλής στα λαϊκά στρώματα, και αυτό θα κάνει τους ανθρώπους από την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες να αναρωτηθούν αν πρέπει πραγματικά να αγωνίζονται γι ‘αυτόν.»
Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα της εξελιγμένης χρήσης των κοινωνικών δικτύων απο το ΙΚΙΛ σ’ενα βίντεο που κυκλοφόρησε 15 λεπτά πριν από την ανακοίνωση συμπεριλαμβανότανε και μια «προφητεία» ως προς το τι επρόκειτο να γίνει, καθώς ενας μαχητής απο την Χιλή περιέγραψε τον Baghdadi ως» χαλίφη «του.

«Όλα όσα έχει κάνει έχει πολύ μέχρι στιγμής το ΙΚΙΛ ειναι σχεδιασμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια» , δήλωσε ο Κούπερ.

Πηγή: The Independent
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διάσπαση του Ιράκ

Οι Σουνίτες και οι Σιίτες στην Μέση Ανατολή

Οι Κούρδοι στο Ιράκ

Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο Ιράκ

Το σχέδιο του ΙΚΙΛ για την Συρία με ένα χάρτη

Αλλαγή στα σύνορα Ιράκ – Συρίας;