Κωνσταντινούπολη: Άρχισαν οι εργασίες της τετραμερούς διάσκεψης για τη Συρία

 Οι εργασίες της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία, με την συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ξεκίνησαν οι εργασίες της τετραμερούς διάσκεψης κορυφής για την Συρία, όμως νωρίτερα προηγήθηκαν μπαράζ διμερών επαφών, με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να έχει επαφές με όλους τους ομολόγους του.

Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν για την ανάγκη επιτάχυνσης των κοινών προσπαθειών υλοποίησης της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Το σημείο ενδιαφέροντος της τετραμερούς διάσκεψης Ρωσίας-Τουρκίας-Γαλλίας-Γερμανίας που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, εντοπίζεται σε έναν διακανονισμό για την Συρία. Επίσης, συζητήθηκαν μία σειρά θεμάτων της ατζέντας που θα τεθούν στην διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων για την συγκρότηση και στελέχωση μιας Συνταγματικής Επιτροπής,” ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο προέδρων, έγινε μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Τετ-α-τετ Πούτιν Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Συνάντηση Σόιγκου – Ακάρ

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόιγκου και Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν την παρούσα κατάσταση στην Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

“Η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας, στρατηγού Σεργκέι Σόιγκου και του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν στην κατάσταση στην Συρία,” ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Οι συζητήσεις των δύο ΥΠΑΜ έγιναν πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία.

Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία που θα διεξαχθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το CNN Turk, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν τα είπε και με την Μέρκελ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών έγιναν πριν από την έναρξη της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία, με την συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το Βερολίνο υπέρ μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι μία αποστρατικοποιημένη ζώνη στην επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, θα φέρει μία διαρκή ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ.

“Το πρώτο βήμα ήταν να αποφευχθεί μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση, αλλά και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Τώρα το ερώτημα είναι πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ,” δήλωσε σε δήλωσή του μέσω βίντεο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ