Κυπριακή ΑΟΖ: Τα προβλήματα του «Πορθητή» και τα σχέδια της Άγκυρας

Η αποχώρηση του τουρκικού πλωτού γεωτρυπάνου «Πορθητή» από την κυπριακή ΑΟΖ ήταν ένα ακόμα «χαστούκι» στην Άγκυρα και στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βλέπει τα ενεργειακά του σχέδια να μην υλοποιούνται, στον βαθμό που θα το επιθυμούσε.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο «Πορθητής» αλλά και η πορεία που έχει πάρει πλέον, μετά την απόσυρσή του από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με τους προγραμματισμούς για νέες έρευνες ή και γεωτρήσεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο «Πορθητής» κατευθύνεται προς το λιμάνι της Τασούτσου όπου αναμένεται να τύχει τις απαιτούμενης συντήρησης, και ακολούθως να επανέλθει για μια νέα γεώτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο τους τελευταίους μήνες διεξήγαγε δύο γεωτρήσεις σε απόσταση 71 χιλιομέτρων από τις ακτές της Πάφου, οι οποίες, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, θεωρούνται αποτυχημένες.

Τα προβλήματα του «Πορθητή»

Κι αυτό επειδή ειδικά στο δεύτερο μισό της παρουσίας του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας το τεχνικό προσωπικό του γεωτρύπανου αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, όσον αφορά τον ανεφοδιασμό της γεώτρησης με τα κατάλληλα υλικά, αφού μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των εταιρειών που υπέγραψαν υπεργολαβία με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, αυτές αποχώρησαν.

Παρά τις επενδύσεις μαμούθ που έκανε η Άγκυρα για αγορά γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών η έλλειψη εμπειρίας από το τεχνικό προσωπικό του γεωτρύπανου κάνει την διεξαγωγή γεώτρησης από τους Τούρκους ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Με δεδομένο το πιο πάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας καθώς και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελούν ακόμα μια καλοστημένη παράσταση από την Άγκυρα που θέλει να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι δείχνει η πορεία του «Πορθητή»

Οι πληροφορίες πάντως το προηγούμενο διάστημα, ήθελαν τον Πορθητή, μετά την ολοκλήρωση των παράνομων γεωτρήσεων, να αποχωρεί από την ανατολική Μεσόγειο και να μεταβαίνει βόρεια, προς τη Μαύρη Θάλασσα για διεξαγωγή γεώτρησης.

Η πορεία του όμως αυτή τη στιγμή, δηλαδή η πορεία του προς το λιμάνι της Τασούτσου ενδεχομένως να δείχνει την αλλαγή σχεδίων της Άγκυρας, για παραμονή και του δεύτερου γεωτρύπανου της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως το  Yavuz παραμένει εντός του οικοπέδου επτά της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διενεργεί παράνομη γεώτρηση η οποία επίσης χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως αποτυχημένη, λόγω της προβληματικής του υποστήριξης με βοηθητικά πλοία, αλλά και λόγω των τεχνικών αδυναμιών των στελεχών του.

Πηγή: Reporter / Φωτογραφία Reuters