5.200.000 καταδίκη της Τουρκίας για την υπόθεση Λοϊζίδου και άλλες παρανομίες.

5.200.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Συνεχίζει να πληρώνει τίμημα η Τουρκία, για τις παράνομες καταπατήσεις σπιτιών και εκτάσεων που ανήκαν σε ελληνοκύπριους στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά για παράνομες δημεύσεις των περιουσιών Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης.

Το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία μετά την προσφυγή του ελληνοκύπριου Κώστα Καλησπέρα. Οι δικαστές έκριναν ότι η Τουρκία κατείχε παράνομα τα κτήματα του Καλησπέρα ο οποίος δεν μπορούσε να τα αξιοποιήσει και τώρα η Άγκυρα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση ύψους 1.300.000 Ευρώ.

Η δεύτερη δίκη αφορά Ρωμιούς από την Κωνσταντινούπολη. Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση ύψους 4.000.000 Ευρώ, στις Αικατερίνη και Ευρυδίκη Αγνίδη. Σύμφωνα με την ετυμηγορία η Τουρκία με παράνομο τρόπο είχε καταπατήσει τα σπίτια τους που διέθεταν στην Πρίγκηπο και στην Αντιγόνη και είχε ακυρώσει τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει και άλλα 10.000 Ευρώ για τα έξοδα του δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή του EΔΑΔ ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες Ομογενείς της Κωνσταντινούπολης να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, καθώς τη δεκαετία του 60’ , από τη μία μέρα στην άλλη είχαν ακυρωθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους με απόφαση των τουρκικών αρχών που απαγόρευαν την πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου