Αποδοκιμάστηκε ο Α/ΓΕΕΦ στη κηδεία του ηρωϊκού πλοιάρχου Ιωαννίδη.

 Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν το απόγευμα στην κηδεία τού ηρωικού διοικητή Ναυτικού, πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ώρα καθήκοντος, κατά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. 

   

Η κηδεία τελέστηκε με δημόσια δαπάνη. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου, στη Λεμεσό, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Η σορός ήταν σκεπασμένη με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος, ενώ αξιωματικοί του Ναυτικού μετέφεραν τα παράσημα και τις τιμητικές διακρίσεις τού αδικοχαμένου διοικητή. Στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές. Ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα και φώναζε «Άξιος».

   

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος, όμως, μόλις άρχισε να μιλά αποδοκιμάστηκε έντονα από πολλούς, που βρίσκονταν μέσα και έξω από την εκκλησία. 

    Η σύζυγος τού αείμνηστου Ιωαννίδη, Μαρία, όπως και ο γιος τους, Νικόλας, στάθηκαν δίπλα στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Η Μαρία Ιωαννίδη πήρε το μικρόφωνο και κάλεσε τον κόσμο να σεβαστεί τον σύζυγό της. «Είναι Έλληνας αξιωματικός, εκπροσωπεί την Ελλάδα και για την Ελλάδα ο σύζυγός μου θα έδινε και τη ζωή του», είπε χαρακτηριστικά. 

   

Στον επικήδειο λόγο του ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης εξέφρασε βαθύτατη οδύνη και θλίψη και χαρακτήρισε το νεκρό «πραγματικό ήρωα». «Η Εθνική Φρουρά», είπε, «χάνει ένα πολύτιμο και ικανότατο στέλεχος και η Κύπρος ένα σπουδαίο άνδρα, ένα μαχητή που έπεσε στην εκτέλεση του καθήκοντος, έχοντας επίγνωση του κινδύνου».

   

«Πιστός στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού», πρόσθεσε ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης, «παρέμεινε όρθιος, σωστός κυβερνήτης και πραγματικό παλικάρι, στη δύσκολη ώρα, έσωσε όσους από τους ναύτες του μπορούσε και έμεινε εκεί, φωτεινός φάρος να μας οδηγεί και να μας θυμίζει το καθήκον μας προς την πατρίδα».

   

Ο πατέρας τού αδικοχαμένου πλοιάρχου, Νίκος Ιωαννίδης, απευθυνόμενος για ύστατη φορά στο παιδί του, είπε: «Αν σκοτωνόσουν για την ελευθερία της πατρίδας μας, θα έλεγα χαλάλι». «Αλλά, Ανδρέα μου», πρόσθεσε, «τόσο εσένα, όσο και τα άλλα έντεκα παλικάρια, σάς δολοφόνησαν». «Εμείς τώρα», πρόσθεσε, «απαιτούμε παραπομπή των ενόχων στη Δικαιοσύνη, για να πληρώσουν για τις πράξεις και παραλείψεις τους». 

   

Ο Νίκος Ιωαννίδης ανέφερε, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό ο γιος του ήταν πολύ στεναχωρημένος και παρότι δεν συνήθιζε να μιλά για στρατιωτικά θέματα, την τελευταία εβδομάδα τού είπε: «Πατέρα, αν δεν μετακινήσουν αυτό το θάνατο από τη βάση, θα υποβάλω παραίτηση». 

   

Τον αδικοχαμένο Ιωαννίδη αποχαιρέτησε και ο γιος του, Νικόλας, ο οποίος είπε ότι η οικογένεια είναι περήφανη και υποστήριξε ότι ο πατέρας του «δολοφονήθηκε στυγνά και έγινε κομμάτια».

   

«Στο ερώτημα, ‘γιατί έγινε έκρηξη’, θα απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες», είπε και ορκίστηκε πάνω από το φέρετρο τού πατέρα του ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν για το χαμό και των δώδεκα παλικαριών. 

   

Σήμερα τελέστηκαν και οι κηδείες 5 πυροσβεστών και ενός αρχικελευστή, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο από την έκρηξη στη ναυτική βάση.