Αρση της ασυλίας του προέδρου Χριστόφια ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί

   Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση έναρξης διαδικασίας ερμηνείας του άρθρου 45 του Συντάγματος, αναφορικά με την άρση της ασυλίας και την ποινική δίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η αίτηση κατατέθηκε από συγγενείς θυμάτων της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, τον περασμένο Ιούλιο. Δύο από τις οικογένειες των 13 θυμάτων θεωρούν ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία και να διερευνηθεί κατά πόσον ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέχει και αυτός ποινικές ευθύνες.

    Η αίτηση ορίστηκε για ακρόαση από την Πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 8 Μαρτίου.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης διευκρίνισε ότι, ακόμα και αν το Ανώτατο Δικαστήριο ερμηνεύσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος κατά τρόπον που να δίδεται το δικαίωμα να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει ευθύνη του Προέδρου Χριστόφια, μοναδικός υπεύθυνος να αποφασίσει για τη δίωξή του είναι ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

    Στην αίτηση, υποστηρίζεται πως υπάρχει ασάφεια στις φράσεις του επίδικου άρθρου του Συντάγματος «αδίκημα ατιμωτικόν», «αδίκημα ηθικής αισχρότητας» και «δι’ οιονδήποτε αδίκημα τελεσθέν υπό αυτού εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του». Τα αδικήματα αυτά είναι τα μόνα, που σύμφωνα με το Σύνταγμα μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες για την άσκηση ποινικής δίωξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επίσης, στην αίτηση σημειώνεται ότι το άρθρο 45(3) του Συντάγματος δεν καθορίζει κατά σαφή τρόπο και ούτε επίσης είναι δυνατό με αναφορά στον Ποινικό Κώδικα ή άλλο νόμο να διευκρινιστεί με σαφήνεια ποια είναι τα «ατιμωτικά αδικήματα» και ποια τα «αδικήματα ηθικής αισχρότητας». Επιπλέον, το κατά πόσον σε αυτά περιλαμβάνεται αφενός, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή παράλειψης του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, αφετέρου.