Βλήμα κοντά σε σπίτι!

«Αδικαιολόγητο και εγκληματικό», χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας το περιστατικό με το βλήμα της Εθνικής Φρουράς που εκτοξεύτηκε από το πεδίο βολής Καλού Χωριού και κατέληξε κοντά σε κατοικία.

Ο κ. Παπακώστας είχε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας με τους κοινοτάρχες των περιοχών που γειτνιάζουν με το πεδίο βολής, οι οποίοι του μετέφεραν τις ανησυχίες των κατοίκων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός ανέφερε ότι άκουσε τους δικαιολογημένους φόβους των ανθρώπων της περιοχής και είπε ότι οι έγνοιές τους «είναι και δικές μας έγνοιες».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Παπακώστας είπε ότι δεν τίθεται θέμα θυματοποίησης του λοχαγού που ήταν αξιωματικός βολής κατά το συγκεκριμένο περιστατικό και είπε ότι ο εν λόγω αξιωματικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα για τη διευκόλυνση των ανακρίσεων.

«Ο λόγος για τον οποίο τέθηκε σε διαθεσιμότητα δεν είναι ότι φέρει εκ προοιμίου την ευθύνη», είπε.

Αν και εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον πρόκειται περί ανθρωπίνου λάθους, είπε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, καθώς σέβεται την πορεία των ανακρίσεων και αναμένει το πόρισμα της σχετικής έρευνας.

Ο κ. Παπακώστας ανέφερε εξάλλου ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι επαρκή, «φτάνει να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτοί που έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης των βολών».

«Τα μέτρα είναι τέτοια που δεν χρειάζεται πολύ προπαίδεια» είπε και πρόσθεσε ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά» οι υπεύθυνοι για την εκτέλεση και την ασφάλεια της βολής.

Τέλος, ο Υπουργός, ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις για δήμευση περιουσιών που βρίσκονται κοντά στο πεδίο βολής, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κοινοτάρχης του Ψευδά Φρίξος Μιχαήλ είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπακώστα μετέφερε με τους υπόλοιπους κοινοτάρχες το βασικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής για ασφάλεια, καθώς όπως είπε, κατά το τελευταίο περιστατικό κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Ανέφερε ότι οι κοινότητες δεν απαιτούν το κλείσιμο του πεδίου βολής και είπε ότι επιθυμία των κατοίκων είναι η συνύπαρξή τους με την Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Μιχαήλ είπε τέλος ότι ο Υπουργός Άμυνας έδειξε κατανόηση και διαβεβαίωσε τους κοινοτάρχες ότι θα ληφθούν μετρά, παράλληλα όμως ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει λάθη που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ