Διαψεύδει τη Χουριέτ η Κύπρια ΥΠΕΞ,περί ανοίγματος κεφαλαίων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, διέψευσε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» για άνοιγμα δύο κεφαλαίων των ενταξιακών -στην ΕΕ- διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα κεφάλαια 23 και 24, τα οποία αφορούν τα δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Όπως σημείωσε η κ. Μαρκουλλή, η μονομερής απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πάγωμα των 6 κεφαλαίων (η κυβέρνηση είχε πάρει αυτήν την απόφαση από το 2009), στα οποία περιλαμβάνονται τα δυο κεφάλαια στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, παραμένει και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αυτό που είναι τώρα σε εξέλιξη στην Κομισιόν, προσέθεσε η κ. Μαρκουλλή, είναι μια διαδικασία για το πώς θα προχωρήσει το ζήτημα της αποκαλούμενης «θετικής ατζέντας».

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι η Λευκωσία έχει εξασφαλίσει, με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ότι η θετική ατζέντα θα μπορεί να προχωρήσει μόνο με πλήρη σεβασμό του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο παραπέμπει σε διακυβερνητική διάσκεψη με συμμετοχή όλων των κρατών- μελών.