Έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση Μόσχας προς Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ

"Πάγο" στις τουρκικές απειλές για θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ έριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ. Η ρωσική προειδοποίηση ήταν λεπτά διατυπωμένη αλλά σαφέστατη.

Έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση Μόσχας προς Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ανάγκη αποφυγής της χρήσης βίας και της επίλυσης των διαφορών με διάλογο, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές για θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Λαβρόφ απαντώντας σε ερώτηση, κατά την διάρκεια διάσκεψης Τύπου στη Λευκωσία, για τη διασύνδεση, από την πλευρά της Άγκυρας, του θέματος των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την τουρκική προειδοποίηση-απειλή για θερμό επεισόδιο εάν συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για αποκατάσταση της συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό.
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

Τον ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι με τον κ. Λαβρόφ υπήρξε αλληλοκατανόηση στο ότι πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Επισήμανε παράλληλα, πως οι δύο κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν αρκετές συμφωνίες που θα καταστήσουν εφικτή τη διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Σε σχέση με το Συριακό, είπε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να προχωρήσει μια διαδικασία μετάβασης, της οποίας να ηγούνται οι Σύροι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ. Αύριο το μεσημέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

παρενόχληση - Δένδιας
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική παρενόχληση δι’ ασυρμάτου στα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Νίκο Δένδια και τους ΥΠΑΜ Γαλλίας και Ολλανδίας στην Κύπρο

Η παρενόχληση περιλάμβανε παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου του ψευδοκράτους στην Τύμπο.

Κύπρος - Γαλλία
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν συμφωνία για παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί

Τα σχέδια για τη συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Κύπρο είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν.

SAFE - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

SAFE: Η Κύπρος γίνεται το 6ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσεται στο πρόγραμμα

«Πολύ σύντομα, η στήριξη της ΕΕ θα αρχίσει να φτάνει στις ένοπλες δυνάμεις και τη βιομηχανία της Κύπρου», έγραψε ο Κουμπίλιους μετά την ένταξη του νησιού στο πρόγραμμα SAFE.