Η Μέρκελ αύριο στη Κύπρο.»Δεν αναμένουμε πιέσεις»,λένε στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν αναμένει από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί αύριο την Λευκωσία, την άσκηση πιέσεων σε σχέση με το Κυπριακό.«Ούτε θα υπάρξουν εκπλήξεις από την κυρία Μέρκελ», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού. 

    

   

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ότι η Γερμανία αποδίδει μεγάλη σημασία στο σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    

   

«Η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο του διαλόγου θα εγείρει ζητήματα, σε κάποια από τα οποία θα υπάρχει συμφωνία, ενώ σε άλλα πιθανόν να μην υπάρχει ταύτιση», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός.

    

   

Απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, θα τεθεί από κυπριακής πλευράς το ενδεχόμενο πώς θα μπορούσε η κυρία Μέρκελ να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.

    

   

Η Γερμανία, πρόσθεσε, ήταν διαιρεμένη και γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο την ανάγκη της επανένωσης, πρόσθεσε. 

    

   

Δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο υπενθυμίζουν τη δήλωση της κυρίας Μέρκελ, τον περασμένο Οκτώβριο μετά τη συνάντηση της με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι για τη λύση του Κυπριακού «πρέπει να μετακινηθούν και οι δύο πλευρές». 

    

   

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η κ. Μέρκελ θα τονίσει στον πρόεδρο Χριστόφια ότι «θα πρέπει να κάνει το παν για να υπάρξει λύση του Κυπριακού, πριν από την 1η Ιουλίου 2012», ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος θα αναλάβει για ένα εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

    

   

Επίσης, η κ. Μέρκελ αναμένεται να τονίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα.

    

   

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ένωσης είναι «άψογη» και ότι τα προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ οφείλονται στην αρνητική στάση της Τουρκίας.