Η Μοσάντ ανακρίνει Λιβανέζο που ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα στη Κύπρο

Συλλέκτης πληροφοριών, ήταν ο Λιβανέζος ο οποίος συνελήφθη στη Λεμεσό σε σχέση με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών στόχων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Κεντρικό-τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ την Τρίτη, ο νεαρός Λιβανέζος ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, στρατολογήθηκε από την οργάνωση καθότι είναι και κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου. Είχε το ρόλο του συλλέκτη πληροφοριών.
 
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, θεωρούν ότι τα επόμενα βήματα για τη διενέργεια βομβιστικής επίθεσης σε βάρος Ισραηλινών θα καθορίζονταν από άλλους κρίκους στην αλυσίδα της Χεζμπολάχ.
 
Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν σημειώσεις, φωτογραφίες και χάρτες που αποδεικνύουν το ρόλο του. Κλειδί στην υπόθεση θεωρείται κατάλογος τηλεφώνων σε άλλες χώρες, καθότι πιστεύεται ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται συνεργάτες του στο εξωτερικό, τους οποίους ενημέρωνε ή  από τους οποίους έπαιρνε οδηγίες.
 
Η παραμονή του στην Κύπρο, από τις 3 Ιουλίου μέχρι σήμερα, οπότε ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή του, του έδινε αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσει όσα αφορούν τους Ισραηλινούς στο νησί, μόνιμους κατοίκους και τουρίστες. Η αντικατασκοπεία της Μοσάντ γνώριζε όμως τον Λιβάνιο και με την άφιξή του στο νησί, ζήτησε την συνεργασία της ΚΥΠ. Θεωρείται ότι η Χεζμπολάχ προέβη τα τελευταία χρόνια σε αλλαγές όσον αφορά τα άτομα που στρατολογεί. Επιλέγει μορφωμένους νεαρούς, που είναι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.
Στο μεταξύ, ο Λιβανέζος ανακρίνεται αποκλειστικά από πράκτορες της Μοσάντ που ήρθαν στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό, με στόχο να κρατηθούν απόρρητα όσα προκύπτουν από την ανάκριση. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση μελών της ΚΥΠ.

ΠΟΛΙΤΗΣ