«Ιερά» φαρμακερά βέλη κατά Χριστόφια.Σκληρές κουβέντες από τον Αρχιεπίσκοπο

Για “ηθικό ξεπεσμό”,”κίνδυνο επιβολής εθνικά καταστροφικής λύση” και για “ανθρώπους ανάξιους των περιστάσεων”,κάνει λόγο με εγκύκλιο-βόμβα που έστειλε να διαβαστεί σ΄ όλες τις Εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Ήταν μάλιστα η Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλλει πλεκτάνες των Τούρκων και των συμμάχων τους και προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιβολής εθνικά καταστροφικής λύσης. Κάνει λόγω για πρωτοφανή ηθικό ξεπεσμό και φοβερή εξαθλίωση της κοινωνίας μας. Ανθρωποι στους οποίους η πολιτεία εμπιστεύθηκε καίριες θέσεις, κατά την έκφρασή του, φαίνονται ανάξιοι των περιστάσεων, θέτοντας το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου. Την ίδια ώρα, προσθέτει, θεσμοί περιφρονούνται, η άμυνα παραβλέπεται, τα εθνικά ιδεώδη λοιδορούνται και οι εκπτώσεις στο εθνικό μας πρόβλημα συνεχίζονται.
 
 
«Ανερμάτιστοι πλέον, αγόμαστε και φερόμαστε από τα συμφέροντα των ξένων και τις καταχθόνιες επιδιώξεις της Τουρκίας» σημειώνει, υποδεικνύοντας ότι «φτάσαμε στο σημείο να φοβούμαστε μήπως και γίνουν αποδεκτά από τους Τούρκους τα όσα η πλευρά μας πρότεινε».

«Ανήμποροι να παρακολουθήσουμε τις πλεκτάνες των Τούρκων και των συμμάχων τους, με τους οποίους συμπλέουν, δυστυχώς, και οι εδώ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, ανίκανοι να αξιοποιήσουμε τις νέες προοπτικές, που ανοίγονται μπροστά μας, με τον εντοπισμό ενεργειακών αποθεμάτων στον τόπο μας, συρόμαστε ανυποψίαστοι σε προδιαγεγραμμένο σχέδιο των ξένων για επιβολή μιας απαράδεκτης διαδικασίας και μιας εθνικά καταστροφικής λύσης» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

«Να διακηρύξουμε προς όλους, φίλους και εχθρούς» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, «ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με το άδικο, ούτε και να αποδεκτούμε τα τετελεσμένα της βίας» και ότι «ουδείς μπορεί να μας επιβάλει λύση αντίθετη με τις αρχές αυτές, αν εμείς δεν συγκατανεύσουμε».
 
Απάντηση Χριστόφια
Απαντώντας στις επικρίσεις Αρχιεπισκόπου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου στην πολιτική και τον κάλεσε να τις τερματίσει.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να εκφράζει άποψη για το κυπριακό αλλά, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υποδεικνύει ποιός θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε να αποδίδει με υβριστικό τρόπο στον Πρόεδρο πρόθεση να τουρκέψει την Κύπρο.
Αμαρτάνει, πρόσθεσε, προς τον Θεό που υπηρετεί και απέναντι στο ποίμνιό του, όταν από άμβωνος τοποθετείται με τέτοιο τρόπο.