ΚΥΠΡΟΣ:Εμπλοκή στο πακέτο μέτρων εξυγίανσης

Εμπλοκή σημειώθηκε στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών για την υιοθέτηση πακέτου μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.

    Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε από συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει στις 15 Ιουλίου, σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι τροποποίησε το περιεχόμενο του πακέτου, με την εισαγωγή φορολογιών και την αλλαγή προνοιών σχετικά με το συνταξιοδοτικό.

   

Ενώ η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνήλθε εκτάκτως το μεσημέρι για να συζητήσει το πακέτο μέτρων, προτού ακόμη ολοκληρωθεί η τυπική έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υποβάλουν δικές τους προτάσεις, όταν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή.

   

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του «Δημοκρατικού Συναγερμού» Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, μίλησε για σοβαρή πολιτική διάσταση και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι απαξιώνει τον δημόσιο διάλογο, με τους εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρώντας να επιβάλει οικονομική πολιτική, την οποία συμφωνεί με τις ηγεσίες των συντεχνιών.

   

Προανήγγειλε δε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν στη Βουλή δικές τους προτάσεις νόμου, αυξάνοντας τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στις διεθνείς αγορές.

   

«Μπορεί η κυβέρνηση να είναι ανεύθυνη, αλλά υπάρχει υπεύθυνη αντιπολίτευση και ελπίζω να υπάρξει και υπεύθυνη πλειοψηφία στην Βουλή», είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Πιο έντονος στις δηλώσεις του εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ηγεσιών των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του, μέχρι προ τινος, συμπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος».

   

Ο κ. Παπαδόπουλος προεξόφλησε ότι το κυβερνητικό πακέτο μέτρων θα απορριφθεί από τη Βουλή και κατηγόρησε ευθέως τις συντεχνίες ότι οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή.

   

Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θεωρεί πως με ημίμετρα μπορεί να επιλυθεί η κρίση. «Δεν θα είμαστε συνυπεύθυνοι για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, που οδηγεί στον κίνδυνο ένταξης σε μηχανισμό στήριξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ εμμένει στη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, η οποία πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα, λέγοντας ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να υιοθετηθεί για να ξεπεραστεί η κρίση. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να προωθηθεί και νέα δέσμη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστούν και οι καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» πριν από ένα μήνα.

   

Εξ άλλου, τόσο το Ευρωπαϊκό Κόμμα όσο και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν τους δεσμεύει η συμφωνία οποιωνδήποτε και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις πολιτικές δυνάμεις, προσπαθώντας να οχυρωθεί πίσω από τις συντεχνίες.

    Τέλος από την πλευρά τους, οι συντεχνίες προειδοποίησαν με γενική απεργία αν αλλάξει το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν με την κυβέρνηση.