Και η Βρετανία,στηρίζει Κύπρο,για τις έρευνες στην ΑΟΖ.

Με μια λακωνική δήλωση, με πολλή όμως σημασία, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο στέλνει μέσω του ΣΙΓΜΑ σαφές μήνυμα-απάντηση στις απειλές της Άγκυρας για αποστολή πολεμικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Μάθιου Κίντ διατυπώνει τη ξεκάθαρη θέση του Λονδίνου ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τα κυριαρχικά της Δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρει:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως άλλωστε κάνουν όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η διερεύνηση για αποθέματα φυσικού αερίου, μπορεί να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και ελπίζουμε ότι θα τύχει διαχείρισης, η οποία θα δώσει περαιτέρω στήριξη στις προσπάθειες για την επίτευξη πραγματικής προόδου για μια βιώσιμη λύση στις εν εξελίξει συνομιλίες».

Πρόκειται στην ουσία για άλλη μια δήλωση στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και τις δηλώσεις ΗΠΑ και Ρωσίας οτι η Λευκωσία έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Σκληρή γλώσσα και από την ΕΕ

Σκληρή γλώσσα όμως εναντίον της Άγκυρας και από της ΕΕ, από τις λίγες μάλιστα φορές που η ΕΕ πράττει κάτι τέτοιο

Με δήλωση της, η εκπρόσωπος της, επικεφαλής για θέματα εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, καλεί την Άγκυρα να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές εναντίον της Κύπρου, οι οποίες αποτελούν πηγή διενέξεων και θα μπορούυσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών. Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να εργαστεί προς την κατεύθυνση συνολικής διευθέτησης στο κυπριακό.

SigmaLive