Και στη Κύπρο,μπήκαν στο στόχαστρο οι ανυπότακτοι.

Ο υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας εξέφρασε  την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι πρωτόκλητοι για κατάταξη εθνοφρουροί της 2011 Α ΕΣΣΟ είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που αναμένονταν, ενώ οι αναβολές και αναστολές είναι κατά πολύ λιγότερες από άλλα χρόνια.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο το Νομοσχέδιο για τη φυγοστρατία για να κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφισή του σε νόμο.

Σε δηλώσεις στο ΚΕΝ Λάρνακας, όπου επιθεώρησε μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, την κατάταξη των νεοσυλλέκτων της 2011 Α ΕΣΣΟ, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την κατάταξη τόσο των εξ αναβολής όσο και των πρωτόκλητων. Δεν θα αναφερθώ σε αριθμούς, είναι περίπου 200 οι πρωτόκλητοι και 200 οι εξ αναβολής. Ολα βαίνουν καλώς».
Πρόσθεσε πως υπάρχει πρόβλημα με τους εξ αναβολής καταταγέντες, αφού «πάντοτε είναι ένα βαγόνι το οποίο τραβάμε. Εκείνο που πρόσεξα, που είναι πρωτοφανές, είναι πως περιμέναμε λιγότερους πρωτόκλητους και ήρθαν περισσότεροι, ενώ οι αναστολές, οι αναβολές είναι πολύ ελάχιστες και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Φυσικά για να ομιλούμε με στοιχεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάταξη που συνεχίζεται ακόμα», είπε.

Ο υπουργός Αμυνας κλήθηκε να σχολιάσει και την πορεία του νομοσχεδίου για τη φυγοστρατία, όπως και επιστολή στον Τύπο στην οποία αναφέρεται ότι «η Επιτροπή Αμυνας κοιμήθηκε στη σκοπιά».

«Δεν θα έλεγα αυτό το πράγμα, αδικείται η Επιτροπή Αμυνας», είπε ο Υπουργός και σημείωσε πως κλήθηκε και μετέβη στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής όπου ο Πρόεδρος της «έχει πει ότι εντός 15 ημερών από σήμερα πρέπει και επιβάλλεται το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφισή του σε νόμο. Τώρα αν θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν ή όχι δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

Πρόσθεσε ότι «είναι λίγο το χρονικό διάστημα, υπήρξε καθυστέρηση καμιά φορά και αδικαιολόγητη. Πέρασαν έξι μήνες, όμως έγινε καλή δουλειά, δηλαδή ακούστηκαν απόψεις, εισηγήσεις πολύ χρήσιμες και έτσι βελτιώσαμε το κείμενο του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου. Τα κοντά μακρά έχουν έρθει», είπε και σημείωσε πως «εάν δεν είναι εντός 15νθημέρου, εγώ πιστεύω ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για να κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση σε νόμο».

Σε ερώτηση κατά πόσον ο αριθμός των στρατιωτών είναι ικανοποιητικός για τη συμπλήρωση των μονάδων και των φυλακίων, ο κ. Παπακώστας απάντησε πως «μικροπροβλήματα έχουμε, αλλά ο αριθμός θεωρείται ικανοποιητικός. Δεν θα ήταν ικανοποιητικός εάν δεν προλαβαίναμε να κάνουμε την αναδιοργάνωση», είπε και πρόσθεσε πως «ευτυχώς είχαμε την πρόνοια, την πρόβλεψη ώστε να γίνει η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης, να μειώσουμε δηλαδή τις μονάδες, συγχωνεύσαμε στρατόπεδα και έτσι με αυτή την κίνηση που έγινε εξοικονομήσαμε ένα αριθμό γύρω στους 900 στρατιώτες. Με την εξοικονόμηση αυτού του προσωπικού έχουμε ενδυναμώσει όλες τις μονάδες», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν είναι μόνο το θέμα που λέγεται αριθμητική δύναμη αλλά γίνεται και καλύτερη εκπαίδευση διότι εκεί στοχεύαμε. Στοχεύαμε στην εκπαίδευση και το πετύχαμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είμαι πολύ περήφανος και εγώ και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς γιατί φτάσαμε στο επίπεδο που φτάσαμε. Φτάσαμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης και εκπαίδευσης της Εθνικής μας Φρουράς».

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ο υπουργός Αμυνας απάντησε ότι «όπως και σε όλους τους στρατούς του κόσμου η αναδιοργάνωση είναι μακροπρόθεσμη, μπορεί να είναι και μια δεκαετία. Εκείνο που συνήθως περιλαμβάνει είναι εξασφάλιση νέων οπλικών συστημάτων, πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων και πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία φυσικά εμείς γνωρίζουμε». Πρόσθεσε ότι «όπως μπορούμε, ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, ανάλογα και με την οικονομική ευχέρεια που θα έχουμε σαν κράτος, σιγά – σιγά μπορούμε να μπούμε δειλά – δειλά και στη Β’ φάση της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

Η κατάταξη των νεοσυλλέκτων ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι. Τη Δευτέρα και την Τρίτη έγινε η κατάταξη των εξ αναβολής στρατιωτών και από την Τετάρτη μέχρι σήμερα έγινε η κατάταξη των νεοσυλλέκτων. Η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΝ Λάρνακας στις 4 Φεβρουαρίου.