Καθήκοντα διοίκησης του Ευρωπαϊκού Στρατού ανέλαβε η Κύπρος

Την ετοιμότητά του δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει με επάρκεια και να διαχειρισθεί με σύνεση και δημιουργικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, »τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να υπηρετήσει θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης».

»Η Κύπρος», είπε σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, »αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, καθώς η Δανία, η οποία θα προεδρεύει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ».

»Συγκεκριμένα», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, »το Υπουργείο Αμυνας, κατά το επόμενο εξάμηνο, θα αναλάβει την Προεδρία του μηχανισμού ‘Αθηνά’, που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων». 



Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Ηλιάδη, η Κυπριακή Δημοκρατία »θα αναλάβει καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, που είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, καθώς και της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ». 

Το Υπουργείο Αμυνας, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ηλιάδης, »θα προεδρεύσει διαφόρων διοργανώσεων και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο τη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ».