«Κόκκινες γραμμές»,βάζουν οι τουρκοκύπριοι.Ποιες είναι

Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η κόκκινη γραμμή των τουρκοκυπρίων δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου προσθέτοντας ότι για να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από το νησί πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, κατά την οποία οι τουρκικές εγγυήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν. 



Σύμφωνα με τον τουρκοκυρπιακό Τύπο, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης που δέχθηκε χθες και κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια που φέρεται να έκανε στην Μιλλιέτ ζητώντας την απόσυρση του τουρκικού στρατού, ο κ. Ερογλου είπε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια συμφωνία, αλλά και να υπάρξει μια συμφωνία οι τουρκοκύπριοι θέλουν την ενεργό και έμπρακτη εγγύηση της Τουρκίας.


 
»Η ενεργός και έμπρακτη εγγύηση της Τουρκίας είναι η κόκκινή μας γραμμή και θα συνεχίσει να είναι», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι απόφαση της ψευδοβουλής. Ενώ, πρόσθεσε, για τον αριθμό των στρατιωτών που θα παραμείνει στο νησί, αυτό θα συζητηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας.



Η σκέψη του κ. Χριστόφια να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία κατηγορώντας εμάς ή την Τουρκία, είναι μια λάθος σκέψη, σημείωσε.

Υποστήριξε δε ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο σε μια συμφωνία για το Κυπριακό είναι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων. Αυτοί απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, τη συμφωνία Περές ντε Κουεγιάρ και τώρα ψάχνουν τον υπαίτιο.

»Ποιος είναι υπαίτιος; Ο Ερογλου ή η Τουρκία; Πολύ λάθος σκέψη. 

Εμείς θέλοντας μιας συμφωνία θέσαμε προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι ένα, αλλά δεύτερο βήμα κάναμε και είμαστε η πλευρά που περιμένει το δικό τους βήμα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν έχει κάνει κανένα βήμα για μια συμφωνία, δεν έχει δικαίωμα να μας κατηγορεί».



Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ερογλου είπε ότι εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πλεονέκτημα έναντι της χαμηλής εμπιστοσύνης που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις προς το πρόσωπό του, αυτό είναι ένα »προσωρινό πλεονέκτημα». 



Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε, εκλέγηκε για να λύσει το Κυπριακό »αλλά τότε ούτε συμφωνία με τον Ταλάτ υπήρχε, ούτε πρόθεση για να βρει μαζί μας μια συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιμένει να μην έχει πρόθεση».



Ο μόνος στόχος του Προέδρου Χριστόφια, υποστήριξε ο Ντερβίς Ερογλου, ν’ αφήσει τις διαπραγματεύσεις για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αποδέχθηκε ως φυσικό χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο. »Για μένα είναι δύσκολο ο Χριστόφιας να πει ότι είναι φιλικός προς την επιθυμία επίτευξης λύσης».

Πηγή: ΚΥΠΕ