Κολοσσοί αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο

Έντονο ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν σήμερα τοπικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες για διεκδίκηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στα 12 «οικόπεδα» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αναμένονται 19 αιτήσεις
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών και των κοινοπραξιών, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα κυμανθούν γύρω στις 19, αναμένεται να προσέλθουν σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι (λήξη προθεσμίας), στο γραφείο του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, για να καταθέσουν τους φακέλους τους με τις προτάσεις και αιτήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στα 12 «οικόπεδα» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Να σημειωθεί ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι προτάσεις αναμένεται να προέλθουν από κοινοπραξίες, μερικές από τις οποίες είναι και μεταξύ κολοσσών του τομέα, μαζί με ντόπιες ή ισραηλινές εταιρείες του κλάδου.

Πετρελαϊκοί κολοσσοί
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από συγκεκριμένες κοινοπραξίες θα διεκδικηθούν δύο, τρία ή ακόμα και σε μια τουλάχιστον περίπτωση μέχρι και έξι «οικόπεδα». Σε ελάχιστες περιπτώσεις μια κοινοπραξία θα διεκδικήσει ένα μόνο «οικόπεδο».
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να καταθέσουν προσφορές είτε μόνοι τους είτε μέσω κοινοπραξιών, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως ο πολυεθνικός μαλαισιανός όμιλοςένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο στον τομέα– Petronas, η κορεατική εταιρεία Kogas, η αμερικανική Sigma, η καναδική Triple Five σε κοινοπραξία με άλλους διεθνείς κολοσσούς, η γνωστή μας Nobel Energy καθώς και εταιρείες από την Κίνα καιάλλη κοινοπραξία Ρωσογαλλικών συμφερόντων στην οποία συμμετέχουν δυο μεγαθήρια του εμπορίου υδρογονανθράκων.