Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινούν οι συνομιλίες στο Green Tree για το Κυπριακό

Με χαμηλές προσδοκίες, λόγω του χάσματος στις θέσεις των δύο πλευρών, αρχίζει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, η διήμερη συνάντηση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από πλευράς τής γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, πρώτος στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα της διακυβέρνησης, όπως η εκτελεστική εξουσία, οι εξωτερικές σχέσεις της ομοσπονδίας και το FIR, αλλά και στο θέμα των εποίκων (‘ιθαγένειας’).
Επίσης, θα επιδιωχθεί να γίνει κάποιο θετικό βήμα στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού, στα οποία αποδίδει μεγάλη σημασία η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την γραμματεία του ΟΗΕ να έχει ετοιμάσει έγγραφο με προτάσεις που θα «γεφυρώνουν» τις διαφορές και επισημαίνουν ότι θα επιδιωχθεί να δρομολογηθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο για οριστική συμφωνία. Όλες οι εκτιμήσεις και ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σήμερα και αύριο θα ασκήσει ασφυκτική πίεση στις δύο πλευρές για τη «γεφύρωση» των διαφορών τους.

Στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στη συνάντηση ενισχυμένος με το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο καθόρισε τις ‘κόκκινες γραμμές’ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι υπάρχει ανησυχία, γιατί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να επιμένει στο θέμα του οροσήμου της 1ης Ιουλίου, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαδικασίας ή την αναστολή των συνομιλιών, με επίρριψη ευθυνών.

Ανησυχία υπάρχει επίσης, πρόσθεσε, για το ενδεχόμενο ο γενικός γραμματέας να καταθέσει «γεφυρωτικές» προτάσεις, στη βάση των εγγράφων που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές. Ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, είπε ότι δυστυχώς τα δεδομένα που υπάρχουν για τη συνάντηση δεν είναι ευοίωνα.Ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να μετακινηθεί από τις θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις αρχές επίλυσης του Κυπριακού.
Τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε, μετά από όσα έγιναν το 2004, γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ‘εάν προχωρήσουν σε έμμεση επιδιαιτησία και επιβολή λύσης, το αποτέλεσμα θα είναι η άρνηση του κυπριακού λαού’.