Μοντέλο Ταϊβάν για το ψευδοκράτος περιγράφει ο Μπαγίς

Στα περί μοντέλου Ταϊβάν επανήλθε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Havadis», ο κ. Μπαγίς σε δηλώσεις σε ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολή και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε κάποια ανταπόκριση ή απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας για την εφαρμογή μοντέλου Ταϊβάν όσον αφορά τα κατεχόμενα, ανέφερε ότι εξ’ όσων πληροφορείται από τον ελληνοκυπριακό Τύπο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πάντα έτσι και τώρα αντιμετώπισε αρνητικά και ψυχρά την πρόταση αυτή. 

«Στην πραγματικότητα θα ήταν αφέλεια να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό».

Ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι παρόλο που η Ταϊβάν είναι μια χώρα την οποία σήμερα πολλές χώρες του κόσμου δεν αναγνωρίζουν, διεξάγει εμπορικές συναλλαγές με αρκετές χώρες. Είπε ότι μπορεί αρκετές χώρες να μην έχουν δική τους πρεσβεία στην Ταϊβάν, λειτουργούν όμως δικά τους εμπορικά γραφεία.

Μέχρι το 1987, πρόσθεσε, τα λιμάνια της Τουρκίας ήταν ανοικτά για την ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς αυτό να σήμαινε και την αναγνώριση της, έτσι και τώρα μπορούν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια να ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα χωρίς αυτό να έχει την έννοια ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει ένα «μισό κράτος», κατά την έκφρασή του. 



Επανέλαβε τη θέση του ότι εάν μια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ ξεκινήσει αεροπορικά δρομολόγια προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια αναγνώριση με διπλωματικό χαρακτήρα, αλλά ως μια εμπορική σχέση. «Η Τουρκία ήταν ξεκάθαρη με την πρότασή της. Λιμάνι έναντι λιμανιού».

Ας στείλουν, είπε, οι Ελληνοκύπριοι τα πλοία και αεροπλάνα τους στους λιμένες του ψευδοκράτους και η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της για τα ελληνοκυπριακά πλοία.

Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που ο τουρκικός εναέριος χώρος ανοίξει για τα ε/κ αεροσκάφη, τότε η ελληνοκυπριακά πλευρά θα αρχίζει να αποκομίζει τουλάχιστο 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά όπως αφήσει στην άκρη «τα καπρίτσια» ειδικά σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και αντί να απορρίπτει την τουρκική πρόταση, καλύτερα να θέσει και τις δικές της ορθολογικές προτάσεις για επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ