Μπαγίς: Λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο, αλλιώς έχουμε κι άλλα σχέδια

Βασικός στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν τον Ιούνιο και να δημιουργηθεί ένα κοινό κράτος βασιζόμενο στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, το οποίο θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, «αυτό το κοινό κράτος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ». Αν δεν υπάρξει όμως, σημείωσε, το λογαριασμό δεν θα πληρώσει ούτε η Τουρκία, ούτε το ψευδοκράτος, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει η προεδρία της Κύπρου την διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «πρακτικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, επειδή υπάρχουν δύο Σύνοδοι όπου οι υποψήφιες χώρες συνομιλούν με τις Προεδρίες και αυτά είναι το Συμβούλιο σύνδεσης και το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων». Εδώ και ένα χρόνο, εξάλλου, συμπλήρωσε, δεν έχει ανοίξει κανένα νέο κεφάλαιο. «Κοιτώντας τις σχέσεις 52 χρόνων της Τουρκίας με την ΕΕ, το διάστημα των έξι μηνών της κυπριακής προεδρίας είναι μια πολύ σύντομη περίοδος … Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία. Και αυτό έρχεται και αυτό θα φύγει. Αλλά από αυτή τη δουλειά, αυτή που θα χάσουν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι χώρες της ΕΕ», υποστήριξε ο κ. Μπαγίς.

Λέγοντας ότι δεν θέλει να υπεισέλθει στο ενδεχόμενη μη λύσης στο νήσο, διαβεβαίωσε τέλος πως «η Τουρκία έχει έτοιμο και σχέδιο Α, και σχέδιο Β, και σχέδιο Γ και σχέδιο Δ και να μην υπάρχει ανησυχία γι’ αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπαγίς: Οικονομικό πραξικόπημα οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών στην Ε.Ε.

Τουρκία: «Προβοκάτσια οι κυπριακές γεωτρήσεις»