Ο γ.γ. του ΟΗΕ πιέζει για το Κυπριακό: Τελειώνει ο χρόνος…

Tο παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού είναι περιορισμένο, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δεδομένου ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., και κάλεσε τους δύο ηγέτες να επιταχύνουν το ρυθμό των διαπραγματεύσεων, πριν τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του στο Greentree, τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις προσδοκίες του από τη συνάντηση του Ιανουαρίου με τους δύο ηγέτες, ο Μπαν Κι Μουν απάντησε: «Όπως έχετε υπόψη, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες στο Greentree στα τέλη Ιανουαρίου και θα «ξοδέψω» μαζί τους δύο ημέρες. Θα είναι μία εντατικότερη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη συνάντηση στο Greentree».

«Η Κύπρος», συνέχισε, «θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους. Έτσι, το παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο. Είναι πολιτικά δύσκολο και ευαίσθητο, όταν η προεδρία της ΕΕ είναι μέρος αυτού (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) και πρακτικά μιλώντας, η προεδρία της ΕΕ θα είναι σοβαρά αναμειγμένη σε άλλα ευρωπαϊκά θέματα».

Γι αυτό, τόνισε, «θα επιχειρήσουμε να μεγιστοποιήσουμε την πρόοδο στο Κυπριακό… Ελπίζουμε ότι με θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας διεθνούς διάσκεψης, για να χειριστούμε αυτά τα ζητήματα».

Εκφράζοντας τέλος την ελπίδα ότι «πριν έλθουν στο Greentree, οι δύο ηγέτες θα εμπλακούν και θα επιτύχουν μεγαλύτερη πρόοδο, επιταχύνοντας το ρυθμό των διαπραγματεύσεων», σημείωσε πως ο ειδικός του σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εργάζεται «πολύ σκληρά» και αποκάλυψε ότι αναμένει να ενημερωθεί από την ειδική του αντιπρόσωπο στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, για την πρόοδο στις συνομιλίες.