Οι Κύπριοι στρατιωτικοί καταγγέλουν: «Παίζουν με τις ζωές μας».

Κόλαφος κατά της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου,είναι όσα αναφέρουν σε εκτενή ανακοίνωσή τους οι στρατιωτικοί. Κάνουν λόγο για συνεχή περιστατικά που προμήνυαν τη ταγωδία. Περιστατικά στα οποία κανείς δεν έδινε τη παραμικρή σημασία και το χειρότερο:κανείς δεν έλαβε το παραμικρό μέτρο. Οι πάντες -όπως και στην Ελλάδα- επικαλούνται την οικονομική κρίση,περικόπτουν απερίσκεπτα και χωρίς κανένα σχέδιο και στόχο κονδύλια από την άμυνα,ακόμη κι αν αυτά έχουν τραγικές επιπτώσεις σε θέματα ασφάλειας του προσωπικού!

  Η ανακοίνωση των Κυπρίων στρατιωτικών τα λέει όλα:

“Οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αποστράτων του Κυπριακού Στρατού εκφράζουν την οδύνη και το συγκλονισμό τους για την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την Εθνική Φρουρά και την Κύπρο.

Παράλληλα εκφράζουν τα θερμότατα συλλυπητήρια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, στελεχών – οπλιτών της Εθνικής Φρουράς και των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και υπόσχονται ότι θα σταθούν συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε βοήθεια τους ζητηθεί.
 
Το τελευταίο διάστημα στην οικογένεια της Εθνικής Φρουράς, είχαν παρουσιαστεί πολλά τραγικά γεγονότα που προμήνυαν τα χειρότερα. Δυστυχώς όμως κάθε φορά παρόλα τα τρανταχτά πειστήρια που έδειχναν την υποβάθμιση της Εθνικής Φρουράς σε θέματα ασφάλειας και συντήρησης, κανένας δεν έπαιρνε επαρκή μέτρα, παρά μόνο θυματοποιούσε είτε τα ηρωικά νεκρά στελέχη μας, είτε θέτοντας με ευκολία στελέχη σε διαθεσιμότητα.

Όλα τα τελευταία γεγονότα υποδείκνυαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς χειριζόταν και εξακολουθεί να χειρίζεται πυρομαχικά, υλικά και μέσα, που θέτουν καθημερινά την προσωπική του ασφάλεια και υγεία σε κίνδυνο.

 Οι διαρκείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς της Εθνικής Φρουράς, με πρόφαση την οικονομική κρίση και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στην ομαλή λειτουργία της, παρά την ύπαρξη εντός των τειχών του εχθρικού κατοχικού στρατού. Αυτές εντοπίζονται, στην συντήρηση του υλικού και μέσων, στην επαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, στην προμήθεια και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων υλικών και μέσων και σε θέματα εγκαταστάσεων και υποδομών με αποτέλεσμα τα στελέχη να αναγκάζονται, κατά κανόνα πλέον, να καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης προκειμένου να υλοποιήσουν την αποστολή τους, πολλές φορές σε βάρος της ασφάλειας και σωματικής ακεραιότητας τους.

Σε όλα τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα, τα στελέχη που είχαν την ευθύνη εκτέλεσης της αποστολής, χωρίς να υπολογίζουν τη σωματική τους ακεραιότητα, προτίμησαν να θυσιαστούν στο βωμό του καθήκοντος, προστατεύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό τους. Φωτεινά παραδείγματα ο Υπολοχαγός Χαραλάμπους Χαράλαμπος (αυτοθυσία στο φυλάκιο «CYTA» της Λευκωσίας από έκρηξη οπλοβομβίδας), και πρόσφατα οι Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, και ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης.

 Εμείς τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς σεβόμενοι πάντα το δημόσιο συμφέρον και το εθνικό μας καθήκον, με την ανακοίνωση αυτή θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να προασπίζουμε την άμυνα και ασφάλεια της Πατρίδας μας, αλλά και το δικαίωμά μας για όλους αυτούς που υπηρετούν για ασφαλείς συνθήκες εκτέλεσης όλων των καθηκόντων μας, για να μην οδηγηθούμε πάλι σε νέα τυχόν τραγικά συμβάντα.
 Για το λόγο αυτό, καλούμε άμεσα την επίσημη πολιτεία όπου και αν βρίσκεται πολιτικά τοποθετημένη, να διερευνήσει σε βάθος το τελευταίο συμβάν και να οδηγήσει στην δικαιοσύνη όλους τους υπεύθυνους”.