Οι Τούρκοι γράφουν για πρόταση Χριστόφια για το φυσικό αέριο.Διαψεύδει η Λευκωσία

Η εφημερίδα “Σαμπάχ” με δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας διαπραγματεύεται με τη τουρκική πλευρά για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει την άποψξ ότι “σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο, τότε το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί θα μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία”. 

Το ρεπορτάζ της “Σαμπάχ” αναφέρει ότι “η υγροποίηση του αερίου και η μετατροπή του σε φυσικό αέριο, δεν συμφέρει οικονομικά την Κύπρο και άρα η μοναδική οικονομική επιλογή για την Κύπρο, είναι η χρησιμοποίηση των αγωγών που περνούν από την Τουρκία, προκειμένου να μεταφέρεται το αέριο στις διάφορες αγορές.

Διαψεύδει το Προεδρικό

 Ανοησίες χαρακτήρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ ότι η Λευκωσία έχει προτείνει συνεργασία με την Τουρκία για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η Σαμπάχ ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει προτείνει σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού το φυσικό αέριο να μεταφέρεται στην Ευρώπη με αγωγούς μέσω Τουρκίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου τόνισε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε προέβη σε τέτοια αναφορά και διερωτήθηκε από που προέκυψε κάτι τέτοιο.

Πάγια θέση του Δημήτρη Χριστόφια, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, είναι ότι οι έρευνες και η πιθανή εξεύρεση υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για λύση του Κυπριακού.