Οι τράπεζες απειλούν την Κύπρο: Εάν μας βάλετε φόρους, πάμε για άλλες πολιτείες!

Την πιθανότητα να μεταφερθούν σε άλλες χώρες μελετούν ξένες μεγάλες τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ο αντιπρόσωπος του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών, Μάριος Παρασκευάς, αντιπροσωπεύει 27 ξένες τράπεζες και μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, έριξε την «απειλή» εάν και εφόσον αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και, ιδιαίτερα, εάν επιβληθούν νέες φορολογίες.

Ο Μ.Παρασκευάς ζήτησε την εξαίρεση των «μη φορολογικών κατοίκων Κύπρου» από την επιβολή τέλους για τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ως μη φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου θεωρούνται όσοι διαμένουν στη χώρα για περίοδο κάτω των 183 ημερών το χρόνο και δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Ο ίδιος σημείωσε ότι αν εξακολουθήσουν να επιβάλλονται τέλη, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να απολύσουν υπάλληλους.

Πριν μερικά χρόνια οι ξένες τράπεζες στην Κύπρο δεν πλήρωναν φόρους. Σήμερα, πληρώνουν 10% στο πλαίσιο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνολικά, με τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις πληρώνουν μέχρι και 20% τέλη και φορολογία. Το 2010 οι ξένες Τράπεζες -μέλη του Συνδέσμου- πλήρωσαν φόρο 300 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά όλες οι ξένες επιχειρήσεις κατέβαλαν φόρο 1,2 δις ευρώ!

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών του Χρηματιστηρίου, Μιχάλης Ολύμπιος, σημείωσε ότι θα πρέπει οι μέτοχοι των Τραπεζών, να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης όπως και το κράτος, στην περίπτωση  απόκτησης μετοχών των Τραπεζών, δηλαδή σε περιπτώσεις που οι Τράπεζες χρεοκοπήσουν.
 
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε ότι οι περισσότερες ξένες τράπεζες βρίσκονται στην Κύπρο λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων. Θα ήταν φρόνιμο, είπε, να ληφθεί σοβαρά υπόψη το κόστος του να αλλάζουν έδρα αυτές οι εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα εκτός Κύπρου. Ο κύριος Μαυρίδης έκανε επίσης λόγω για ίση μεταχείριση μεταξύ των καταθετών, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει πλεονέκτημα σε χώρες της Ευρώπης, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους αλλού.
 
Τα μέτρα του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι όλοι οφείλουν με επίγνωση και εθνική ευθύνη, να σκεφτούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο σημείωσε δε θα είναι τόσο υπεύθυνο, όσο το απαιτούν οι στιγμές. Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πλήρης επίγνωση της δραματικής κατάστασης, «ούτε και τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, δεν μας έχουν διδάξει επαρκώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λομπίστες των τραπεζών πρότειναν εκστρατεία δυσφήμισης των διαδηλωτών

Reuters: Η Ελλάδα περιορίζεται στο Ιράν για πετρέλαιο, λόγω φόβων χρεωκοπίας