Παρέλαση του Αττίλα στη κατεχόμενη Κύπρο με τον Ερντογάν να προκαλεί.

 Παρέλαση του τουρκικού στρατού και των τουρκοκυπριακών «ενόπλων δυνάμεων» πραγματοποιήθηκε το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 37ης επετείου της τουρκικής εισβολής. Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκαν από ειδική εξέδρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν και τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. 

   

Την ώρα της παρέλασης σημειώθηκαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά. 

   

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε το ίδιο προκλητικός και αδιάλλακτος, όπως χθες. Σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ερντογαν αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι που τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου τιμωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξακολουθούν να τιμωρούνται. Αντίθετα, είπε, η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, επιβραβεύθηκε. Ισχυρίσθηκε επίσης ότι πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού επιδεικνύουν μόνο η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Επανέλαβε δε ότι εάν η Κύπρος – «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως είπε – αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ »θα παγώσουν εξ ολοκλήρου». »Μην περιμένει κανείς ότι θα καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους ελληνοκύπριους», είπε.

   

Μετά από 3 χρόνια συνομιλιών, η διαδικασία έφτασε σε ένα τελικό στάδιο, ανέφερε, λέγοντας ότι σχεδιάζονται 19 ολοήμερες συναντήσεις. »Ευχόμαστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Πρέπει να ξέρουν όλες οι πλευρές ότι το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό μέχρι το άπειρο», είπε.

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου κάλεσε την διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού. 

   

Ο κ. Έρογλου επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ενθουσιασμένοι από την οικονομική πρόοδο της Τουρκίας. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τα διάφορα σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο θα συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.