«Πάρτε θέση για τις προκλήσεις της Τουρκίας τώρα»,λέει το ΑΚΕΛ προς ΗΕ και ΕΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται για ανεχτούν την προκλητική συμπεριφορά της και πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο, δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, σε σχέση με το θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

   

Ο γγ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικό τρόπο. Και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις ενήργησε κατά ανάλογο τρόπο, όχι μόνο εδώ στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, σε περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με ζητήματα τα οποία θεωρούσε η Τουρκία ότι επηρέαζαν τα στρατηγικά της ή τα εθνικά της συμφέροντα, ανέφερε.

   

Η δική μας απάντηση, συνέχισε, είναι ξεκάθαρη σε αυτές τις απειλές, ότι δηλαδή δεν τις αποδεχόμαστε. Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε όποιες ενέργειες θέλει μέσα στα χωρικά της ύδατα. 

   

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό,λόγω αυτού του θέματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως αν θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες, αυτό θα οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στην απροθυμία της να συζητήσει σοβαρά για την εξεύρεση λύσης.

   

Αντιθέτως, κατέληξε στις δηλώσεις του ο γγ του ΑΚΕΛ, η επικείμενη έναρξη των ερευνών για θέματα φυσικού αερίου θα έπρεπε να πείθει την τουρκική πλευρά να επισπεύσει την προσπάθεια για επίλυση και όχι να την οδηγεί σε κατεύθυνση, που να την σπρώχνει προς το ναυάγιο των συνομιλιών.