Ποιες αλλαγές έγιναν στο ψήφισμα για την UNFICYP. Ικανοποίηση στη Λευκωσία

Με την αφαίρεση όλων των αναφορών για πολυμερή διάσκεψη, ολοκληρώνονται σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την οριστικοποίηση του κειμένου του σχεδίου ψηφίσματος για την UNFICYP, το οποίο καλείται να υιοθετήσει το σώμα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα άρθρα του προοιμίου ικανοποιήθηκαν πλήρως.

Στις διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών τα περισσότερα προβληματικά άρθρα διορθώθηκαν και το σχέδιο δόθηκε «ανοιχτό» στα υπόλοιπα μέλη, που ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα τις διαβουλεύσεις.

Ιδιαίτερα στο άρθρο 6, για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης καταγράφονται προϋποθέσεις που ανέφερε στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Αφαιρέθηκαν επίσης οι ενοχλητικές αναφορές από το άρθρο 19 του προοιμίου, για την αναδιάρθρωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Στο διατακτικό εξάλλου, υπάρχει μία μικρή διαφορά στο πρώτο άρθρο, στο σημείο που αναφέρεται στην προοπτική επίτευξη αποφασιστικής προόδου, μεταξύ της φράσεων «στους επόμενους μήνες» που γράφει το βρετανικό προσχέδιο, και «εγγύς μέλλον» που υπήρχε στο προηγούμενο ψήφισμα.

Τέλος, από την τρίτη παράγραφο του τρίτου άρθρου του διατακτικού αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές για πολυμερή διάσκεψη, που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο προσχέδιο.

Σε σχέση με την επόμενη ανανέωση της UNFICYP (οι Βρετανοί επιδίωξαν να γίνει το Μάιο, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας τους μήνες Ιούνιο και Δεκέμβριο) αποφασίστηκε τελικά να γίνει γύρω στις 20 Ιουλίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πικρές αλήθεις για τη Κύπρο.Άρθρο του Α.Θεοφάνους

«Έχοντες,κατέχοντες και κυβερνώντες».Άρθρο του Α.Θεοφάνους για τη κρίση στη Κύπρο

Η Κύπρος ρίχνει εκατομμύρια στην έρευνα-διάσωση,λόγω Τουρκίας