Πως είδαν οι ελληνοκύπριοι το «ξεσηκωμό» στα κατεχόμενα.

Την εκτίμηση ότι «άρχισε να ανοίγεται μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, με τους Τουρκοκυπρίους να υπογραμμίζουν την πολιτική τους οντότητα και να εκφράζουν το φόβο αφομοίωσής τους από την Τουρκία» , διατυπώνει ο τουρκολόγος και ειδικός σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια σε θέματα τουρκικής πολιτικής, Νίκος Μούδουρος. 

   

Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κ. Μούδουρος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν το μήνυμα και προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι «επιθυμούν να είναι πολιτικά ίσοι σε μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού». 

   

Ο κύριος Μούδουρος, διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι το Κυπριακό επανήλθε για τα καλά πλέον, τόσο στην επικαιρότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όσο και της Τουρκίας με «μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή που φαίνεται να διαπερνά όλους τους πολιτικούς χώρους στα κατεχόμενα». Δηλαδή , ότι το ψευδοκράτος δεν είναι βιώσιμο, ούτε και αντιπροσωπευτικό της βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

   

Το χθεσινό συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

   

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο »Κύριε Ερντογάν τώρα μας ακούς;» γράφει για ηχηρό μήνυμα των Τουρκοκυπρίων στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι ήταν το πιο μαζικό συλλαλητήριο και πως 50 χιλιάδες κόσμος με σφυρίχτρες και βουβουζέλες φώναζαν »Αγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω μας». 

   

«Οι Τουρκοκύπριοι σε καμπή» είναι ο κύριος τίτλος του «Πολίτη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυρίαρχο στοιχείο του συλλαλητηρίου το αίτημα της αυτοδιοίκησης και πως μεταξύ άλλων έστειλαν μηνύματα προς την Τουρκία, τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους ξένους. 

   

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Δεύτερο ηχηρό μήνυμα» και γράφει ότι ήταν μαζικό το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μέλη του κινήματος «Γιασεμί» προσπάθησαν να πορευθούν προς το χώρο της εκδήλωσης με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή σημεία από την αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του εκδότη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ.

   

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο της «Λύση – Ειρήνη – Τώρα» γράφει ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για λύση τώρα και απόσυρση του νεοφιλελεύθερου πακέτου που επιβάλλει η Αγκυρα. 

   

Η «Σημερινή» γράφει για «δεύτερο χαστούκι της Τουρκίας από τους Τουρκοκύπριους», οι οποίοι , σημειώνει, «αψήφησαν τις απειλές και τον ψυχολογικό πόλεμο και έδωσαν βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο».

   

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο »Τουρκοκύπριοι όχι στην λιτότητα» και γράφει ότι χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η Αγκυρα, κάνοντας λόγο για 30 χιλιάδες κόσμο στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία.