Πρόβλημα δανεισμού και για τη Κύπρο.

Αποκλεισμένη από τις αγορές του εξωτερικού είναι προς το παρόν η Κύπρος, περιμένοντας «σινιάλο» για αλλαγή της κατάστασης και μετρώντας τις δυνάμεις στην εσωτερική αγορά.

Τα προσωρινά και όχι διαρθρωτικά μέτρα για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών δεν φαίνεται να πείθουν τους ξένους οίκους πιστοληπτικής, που προβληματίζονται για τις επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στο κρατικό χρέος.

Την ίδια ώρα, οι ξένοι δανειστές ανεβάζουν το τίμημα για δανεισμό της Κύπρου έχοντας υπόψη κυρίως τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα.



Ήδη από την αρχή του χρόνου η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νέο δανεισμό €1,6 δισ. και η πλειοψηφία προέρχεται από την εγχώρια αγορά. Υπάρχουν και γραμμάτια του δημοσίου ύψους €820 εκατ. τα οποία έχουν λήξει μέσα στο 2011 και άρα ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά €760 εκατ.



Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη γιατί μέχρι τις 28 -2-2012 το κράτος θα χρειασθεί €2,6 δισ. για αναχρηματοδότηση του χρέους λόγω διαφόρων χρεογράφων που λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα €2,8 δισ. μέχρι τις 18-4-2012 και φθάνει τα €3 δισ. μέχρι τον πέμπτο μήνα του 2012.

Εάν το έλλειμμα του 2011 θα είναι κοντά στο 5% του ΑΕΠ αυτό προϋποθέτει επιπρόσθετο δανεισμό για χρηματοδότηση του ελλείμματος ύψους περίπου €850 εκατ.

Υποθέτοντας πως η κυβέρνηση ήδη προέβη σε δανεισμό για κάλυψη του ελλείμματος για τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου, υπολείπεται ακόμη €500 εκατ. που αντιστοιχούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα για τους τελευταίους επτά μήνες του έτους.

Αυτό ανεβάζει το σύνολο του δανεισμού που θα πρέπει να συνάψει το κράτος τους επόμενους έντεκα μήνες σε περίπου €3,5 δισ.

Η δυνατότητα της Κύπρου για προσφυγή στο εξωτερικό θα κριθεί από τη βαθμολογία που θα δώσουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η στάση που θα τηρήσουν διαφάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις επαφές που είχαν οι τεχνοκράτες του οίκου Μoody’s με τον υπουργό Οικονομικών, και τις ηγεσίες των τραπεζών επαναλαμβάνοντας την ανησυχία τους για τις «ελληνικές» επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.



Οι οίκοι φέρονται να επιμένουν ότι σε περίπτωση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και σε περίπτωση συνέχισης της ύφεσης στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα χάσουν κεφάλαια που θα αναγκάσουν το κράτος να δανειστεί για να τις στηρίξει.

Οι τράπεζες απορρίπτουν τα ακραία σενάρια των οίκων αξιολόγησης που έχουν σχέση με το ελληνικό ζήτημα και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους τα ψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας που διαθέτουν.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ