Σκληρή απάντηση για τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα για προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές του Βρετανού Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κρις Πάτεν για τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε έγγραφο που διέρρευσε μέσω του WikiLeaks, ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύσης Παντελίδης δήλωσε:

«Η Βρετανική πολιτική για την Κύπρο διακρίνεται διαχρονικά από αλαζονικές, προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές και εκτιμήσεις, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Δυστυχώς, οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν ποτέ να αποβάλουν, και ούτε θέλουν να αποβάλουν, την αποικιοκρατική νοοτροπία τους.

Οι προσβλητικές, απαξιωτικές και προκλητικές αναφορές του Βρετανού Επιτρόπου Κρις Πάτεν δεν μας εξέπληξαν. Η Βρετανική διπλωματία, η οποία μέσω του Λόρδου Χάνεϊ συμμετείχε ενεργά στην σύνταξη του Σχεδίου Ανάν, δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί, ούτε την απόρριψη του Σχεδίου από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, ούτε την περήφανη και αξιοπρεπή στάση που τήρησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Γι αυτό άλλωστε εργάστηκαν με κάθε τρόπο, εντός και εκτός Κύπρου, για την υπόσκαψη, τη δαιμονοποίηση και την ενοχοποίηση του.

Όμως, οι αποκαλύψεις αυτές αναδεικνύουν ζητήματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τους πολίτες, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν κάποιοι εντός Κύπρου, την περίοδο του δημοψηφίσματος:

1. Αναφέρεται ο κ. Πάτεν «σε χυδαίες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να πνίξουν τις αντίθετες απόψεις στο Δημοψήφισμα». Ποιοι έδωσαν την αφορμή στον κ. Πάτεν να αναφέρεται σε «χυδαίες προσπάθειες για πνίξιμο των αντίθετων απόψεων»; Ποιοι δημιούργησαν αυτή την εντύπωση, τη στιγμή που το δημοψήφισμα διεξήχθη ελεύθερα, δημοκρατικά και σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας του λόγου;

2. Αναφέρεται ο κ. Πάτεν στο πάγιο και ασύστολο ψέμα των πολέμιων της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου περί σχέσης του με τον Μιλόσεβιτς. Ποιοι έδωσαν αλήθεια το δικαίωμα και την αφορμή στον κ. Πάτεν να προβαίνει σε τέτοιες ψευδείς και απαράδεκτες αναφορές; Ποιοι ήταν αυτοί που για χρόνια αναμασούσαν αυτές τις ψευδείς κατηγορίες δίνοντας το δικαίωμα σε κάποιους να υποσκάπτουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο;

Οι αναφορές Πάτεν συνιστούν μια ακόμα επιβεβαίωση του ρόλου των Βρετανών στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι οι απαξιωτικές αναφορές των Βρετανών για τον Κυπριακό Ελληνισμό και οι συνεχείς προσπάθειες τους για υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σταματήσει. Και αυτό θα πρέπει να παραμένει διαρκώς στη σκέψη μας, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, υπό την πίεση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και του τελεσιγραφικού περιεχομένου της πρόσφατης δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η αξιοπρεπής και περήφανη πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου, τόσο το 2004 όσο και στη διάρκεια του φυσικού και πολιτικού βίου του, που τόσο ενοχλούσε τους Βρετανούς, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2010