«Συγχαρητήρια κ.Ερντογάν,αλλά αφήστε τους μεγαλοϊδεατισμούς».

Ο κ. Ρ. Τ. Ερντογάν και το κόμμα του πέτυχαν μεγάλη νίκη στις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, ανεξαρτήτως αν τελικά δεν έδωσαν τη δυνατότητα για άμεση αλλαγή του Συντάγματος, δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος εξέφρασε την ευχή της Κυπριακής κυβέρνησης «αυτή η νίκη να αξιοποιηθεί ορθά, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και να αποβεί προς όφελος του τουρκικού λαού».

    Στη δήλωση του ο κύπριος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι:

   

– Ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας και του κ. Ερντογάν εγείρονται σοβαρότατα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το Κουρδικό, το οποίο η τουρκική ηγεσία πρέπει να αγγίξει και να επιλύσει.

   

– Η τουρκική ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει, αφού είναι συστατικό και απαραίτητο μέρος της ευρωπαϊκής της πορείας.

   

– Θέμα συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι και το Κυπριακό, για το οποίο η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει δημιουργική στάση.

   

Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει στην πράξη, ότι εργάζεται για λύση, που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την καλεί να πράξει και να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου. Επίσης, πρόσθεσε ότι καλείται η Τουρκία να αναθεωρήσει την αλαζονική στάση και πολιτική που εφαρμόζει έναντι των Τουρκοκυπρίων.

   

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, είναι πανέτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις μηδενικών προβλημάτων με την Τουρκία και να έχει ειδική σχέση τόσο μαζί της, όσο και με την Ελλάδα. 

   

Αυτό βέβαια – κατέληξε- επιβάλλει η Τουρκία να συνεργαστεί για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.