Συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου με Γ.Γ ΟΗΕ στις 18 Νοεμβρίου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί με Κύπριους και Τούρκους ηγέτες στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 30 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των παραγόντων των δύο πλευρών που θα συναντηθούν, αλλα η πρόσκληση που έχει αποστείλει  ο ΟΗΕ, και προσωπικά ο Μπάν Κι Μούν έχει αποδέκτες τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

«Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του προβλήματος «Κύπρος», που πραγματοποιείται  από τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,» δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού.

Ο Έρογλου ζήτησε τον Ιούλιο να επισπευτούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπάρξει μια κάποια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ προειδοποίησε πως μια αποτυχία ίσως θα μπορούσε να εκμηδενίσει την τελευταία ευκαιρία για ειρήνη ανάμεσα σε τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους.

Ο Χριστόφιας έχει προτείνει ένα πακέτο τριών σημείων που όμως είχε απορριφτεί από τους Τουρκοκύπριους αλλά και στην ίδια την ελληνοκυπριακή πλευρά  είναι έντονες οι φωνές και η αντίθεση σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνηση του Γ.Γ του ΟΗΕ θα μπορούσε να φέρει τις δύο πλευρές μαζί.